Komlótól Szegedig a művészet világában a „FŐNIX” szárnyán

Komlói Újság
Hiegl Zsolt 2022.08.16.

A közelmúltban meghívást kapott a komlói Eszes Mária akrillfestő, versíró, mint a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke Faragó Katalintól a 22. Nemzetközi Orvosegészségügyi Kongresszus (IMEK) főszervezőjétől a szegedi „Somogyi Könyvtárban” megrendezett kongresszusra és kiállításra.

A kiállításon a meghívott „Tollal, dallal, ecsettel” című alkotásaival volt jelen. Többek között a közösség megismerkedhetett két legismertebb versével eszperantó fordításban is. “A szeretet lángja – La flamo de amo” és az “Új nap-remény – Nova tago-espero”. Bemutatkoztak még: a tatai Ködmön Károlyné olajfestészetével, dr. Farkas Julianna és dr. Molnár Lajos a Budapesti Orvosegészségügyi Eszperantó Szakcsoport 52 éves múltjának gyűjteményével, Lázár Nóra tojásfestészetével, Molnár László origami művészetével, valamint Borbély Noémi grafikus-üvegfestészetével, A kongresszus kísérő programjában helyet kapott kiállításon, melyet a 120 éves Magyarországi Eszperantó Szövetség (MESZ) jelenlegi alelnöke, operatív vezetője, Nagy János nyitott meg, Siroki Edit és a kórus menedzsere, Eszes Mária által erre az alkalomra készített kisfilmje jóvoltából a komlói „FŐNIX” kamarakórus Csonka Mária karnagy vezetésével is bemutatkozhatott.

A kórus japán és eszperantó nyelvű dalai szórakoztatta a 60 évét ünneplő könyvtárba látogatott érdeklődő közönséget a kongresszus résztvevőivel együtt. A kiállítás egy hónapig volt látható.

A kongresszusi programon részt vett Wlodzimerz Opoka a lengyelországi JAGELLÓ Tudányegyetem professzora, aki a 2014-ben a Budapesten megrendezettt 19. IMEK alkalmából a kórust színvonalas szerepléséért oklevéllel ajándékozta meg.

Eszes Mária

Eszes Mária
“Nagy öröm, hogy KOMLÓ város hírneve a filmben szereplő fotókkal ismét látótérbe került nemcsak a belföldi, de a kongresszuson megjelent több ország résztvevői előtt is. Szeretettel mondunk köszönetet Faragó Katalinnak, a japán központ Nemzetközi YUMEIHO magyarországi képviselőjének, a hazai IMEK eszperantó kongresszusok főszervezőjének, hogy ily módon mi is részt vehettünk a kongresszus programjában, melynek sikeréhez szívből gratulálunk” – fogalmazott Eszes Mária a nemzetközi kongresszust követően.

A Komlói Újság cikke >>