Eszperantó nyelvű képeslapokon is megelevenedhet a régi Hódmezővásárhely

A 19. század végének és a 20. század első felének Hódmezővásárhelyét ismerhetik meg az érdeklődők azon 2023. május 5-én megnyílt és szeptember 17-ig látható kiállításon, melyet Máyer Jenő képeslaphagyatékából rendeztek a vásárhelyi Tornyai-múzeumban. A csaknem kétezer darabos gyűjteményből ismerhetnek meg mintegy száznyolcvanat az érdeklők az 1898 és 1944 közötti időszakból – közölte Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus.

A gyűjteményben szereplő képeslapoknak főként magyarországi címzettjei voltak, de viszonylag sok eljutott külföldre is. A lapok között nagy számban találni eszperantó nyelvűeket, mivel Hódmezővásárhelyen 1910 és 1930 között erős eszperantó közösség működött – mondta el a szakember a tárlat sajtóbejárása alkalmával.

(A Kultura.hu cikke alapján.)


Frissítés: Faragó Katalin helyi eszperantista email-ben kereste meg a kiállítás szervezőjét az eszperantó nyelvű képeslapokkal kapcsolatban, amelyre az alábbi választ kapta:

Tisztelt Faragó Katalin!

A Tornyai János Múzeumban 2023. május 5-én nyílt meg az Üdvözlet Vásárhelyről! (1898-1944) – Válogatás Máyer Jenő képeslaphagyatékából című időszaki kiállításunk.

A hagyatékban számos eszperantó nyelvű képes levelezőlap található, melyek közül pár a tárlaton is megtekinthető.

Sok szeretettel invitáljuk az eszperantó nyelű közösséget a kiállítás megtekintésére, mely során bemutatnánk Önöknek a múzeum gyűjteményében lévő eszperantó nyelvű képeslapokat is.

Az idők folyamán sikerült Sostarics Lajos grafikus hagyatékából jó pár eszperantó nyelvű képeslapot is megszerezni.

Tisztelettel,

Bernátsky Ferenc
helytörténész-muzeológus
a kiállítás rendezője
Tornyai János Múzeum

A Kultura.hu cikke teljes egészében >>