Megújult az Eszperantó-forrás Piliscséven

Ötödik éve, hogy a tatai eszperantisták minden áprilisban elmennek Piliscsévre gondozni, rendbe tenni az forrás környékét. A forrást elődeink még 1926-ban hozták létre, oda rendszeresen kirándultak. A forrás a Pilis hegység erdejében van egy völgyben, a pincesoroktól kb. egy kilométerre.

A forrás rendben tartását Trnka József, a Tata és Környéke Eszperantó Egyesület alelnöke kezdeményezte. Ő Csolnokon lakik és nagyon jó baráti kapcsolatokat tart fenn úgy Kesztölccel, mint Piliscsévvel. Sok ismerőse és barátja van mindkét faluban, ahol vannak szlovák nemzetiségűek is.

Minden évben akkor mentünk takarítani, amikor a falu gazdái is takarították a falun kívüli határrészt, pincék környékét. A munka végeztével közösen ünnepeltek, ettek-ittak. A gazdák minket is meghívtak egy pohár borra, később már egy kis bográcsgulyásra is.

Eleinte gépkocsikkal mentünk, általában 20 fővel. A forrásnál mi is főztünk bográcsgulyást, vittünk finomabbnál finomabb sütiket, a munka után gyönyörködtünk a munkánk eredményében.

A forrás környékét fák és bokrok nőtték be, azokat kivágtuk, kifűrészeltük, szabaddá tettük a környéket. A munka szervezését mindvégig Trnka Jóskának köszönhetjük.

Egyszer munka közben megkérdeztem Jóskától, hogy lenne e lehetőség ide jönni festőtábort szervezni, mert nagyon szép a vidék. Megbeszélte Kesztölc Polgármesterével, aki szeretettel fogadott minket és 2011-ben Kesztölcön volt a táborunk, mindenki igen nagy megelégedésére. A megelégedettséghez ugyancsak hozzájárult Trnka segítése, ugyanis mikrobuszával átszállította az egész társaságot, 30 főt Piliscsévre festeni. Végül is ez alapozta meg igazán a nagyon jó kapcsolatot Tata és Piliscsév között. A festményeken pincéiket, házaikat örökítettük meg.

A kesztölciek is nagy szeretettel fogadtak bennünket, minden pince ajtaja mindkét faluban nyitva állt előttünk.

Nem beszélve a minden évben megrendezett nyitott pincék napját, melyet a költészet és a zene jegyében szervezett Trnka az Egyesületünk nevében a falu közreműködésével.

A festőtábort azért említem, mivel a tatai Egyesülethez 26 festő –amatőr és nem amatőr- tartozik. Az Egyesületen belül működik az Eszperantista festők Csoportja, amelyet 1994-ben alapítottam, úgy, hogy a Bányász Képzőművész Kör tagjait minden héten tanítottam, tanítom az eszperantó nyelvre.

Mivel 110 éves a Magyarországi Eszperantó Egyesület, ezért elhatároztuk, hogy ezt megörökítjük a Piliscsévi Eszperantó-forrás felújításával. Nagyon sok fiatal dolgozott a falu lakosai közül, valamint az Erdőgazdaságtól is.

A falra felrakott táblán az alábbi szöveg olvasható: „A Magyarországi Eszperantó Szövetség 110 éves évfordulójára felújították a tatai Eszperantisták a Piliscséviek aktív közreműködésével. 2012.”

A falon még van egy földgömb eszperantó jelvénnyel a közepén.

Mindez képekkel megtalálható lesz a MESZ és a tatai honlapon.

Mi, akik rendszeres munkásai voltunk a forrásnak, mi is meglepődtünk a mostani látványon. Építettek esőbeálló kisházat, lépcsősorokat a hegyoldalba, padokat, asztalokat állítottak fel.

Ezt a munkát a helyszínen végig Trnka József jelenlétével, közreműködésével végezték.

Az ünneplést Kosztkáné Rokolya Bernadett, a falu polgármesternője vezényelte le, énekelt a falu kórusa, énekelt Anjo Amika. Megnyitó beszédet mondott Szabó Imre, a MESZ elnöke. A helyiek munkáját megköszönte Faragó Éva, a Tatai Egyesület elnöke. Köszöntőt mondott az ILEI elnöke Stefan McGill.

Az ünnepség után a falu gazdái ebéddel vártak bennünket (nagyon bőséges bográcsgulyással).

Az ünnepség befejezése volt az eszperantista festők kiállításának megnyitója a faluházban. A kiállítást megnyitotta Rochlitz György a Bányász Képzőművész Kör vezetője. A Bányász képzőművész Kör ez évben ünnepli fennállásának 65. évfordulóját.  

Ködmön Károlyné  

Borítókép: welovebudapest.com