Eszes Mária alkotásai a Rókaerdő című antológiában

Tiu ĉi artikolo temas pri la arto de sinjorino Mária ESZES. Ŝi estas pentristo kaj poeto, antaŭe la prezidanto de Hungaria Esperanto-Asocio (hodiaŭ honora prezidanto). Ŝiaj verkoj (ĉifoje en la hungara lingvo) legeblas, pentraĵoj videblas en ĵus aperinta antologio “Rókaerdő” (Vulpo-arbaro).

A közelmúltban jelent meg a RÓKAERDŐ c. antológia az Irodalmi Rádió (Miskolc) vezetőinek, Zsoldos Árpádnak és Zsoldos Adriennek a szerkesztésében. A kötetben az Irodalmi Rádió szerzőinek alkotásai: természetről szóló versei, prózai munkái és képzőművészeti alkotásai kaptak helyet és „…mutatják be nekünk a vidéki élet szépségeit, erdők és mezők világát, hazánk tájait és egy-egy kirándulás, nyaralás emlékét.” A tartalmában színvonalas, elegáns megjelenésű könyv borítóterve és fejezetcím illusztrációi Tarcsai János grafikus munkáját dicsérik.

Eszes Mária, a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke 2007- ben részt vett a „Szóban Forgók” Komlói Alkotók Baráti Társaságával a Mihálygergei alkotó táborban. Ott született meg a VÍZESÉS című verse és az ÚT AZ ŐSZBEN c. festménye is, melyek helyet kaptak a RÓKAERDŐ c. antológiában.

Eszes Mária Komlón él és alkot. Így vall magáról: „Lélekben fiatal és lendületes, a művészetek ápolásában kitartó vagyok. Kedvenc időtöltésem az éneklés, a hagyományőrzés, a versírás és a festés.

Mottóm:
Életem éltetője az ESZPERANTÓ és a MŰVÉSZET,
Szívemben él a Zene,
Lelkem csendjében az Irodalom,
Képzelt világomban a Festészet.”

Mária több éven át vezette a Pécsi Művészkört, az Írók, Költők Baráti Társaság Egyesületének elnökeként. Alkotásai antológiákban (Pécsi Új hang, „Lelkünk hangjai”, Hegyaljai Alkotók, „Égtájak”, Tollforgatók, Komlói Alkotók, „Értékeink”, Szigethy kavalkád) és irodalmi folyóiratokban (Délibáb, Szigethy hírek Pécs – Budapest- Szigethalom) olvashatók. Első verses kötete „Árnyékból a fényre” címmel 2005-ben jelent meg, melyet a Zengő-Fény követett 2010-ben. A Zengő-Fény irodalmi folyóiratot 2006-tól 2014-ig szerkesztette.

Mária versét olvasva akár a vízesés mellé is képzelhetjük magunkat.

ESZES MÁRIA ERZSÉBET

VÍZESÉS

Lombok árnyéka a vízen,
Varázslatos tó tükrében.
Vakító fényben tör elő,
E kép oly megigéző.

Távolból vízesés hangja,
Jajongva zúdul a tóba.
Habjain napsugár csillan,
Nyugalmat ad ámulatban.

Eszes Máriának 2005 től „TOLLAL ÉS ECSETTEL” címen 15 alkalommal – Pécsett, Komlón, Budapesten, Szegeden, Szolnokon, Szerencsen, Mihálygergén, Szebényben, Jánoshidán és Kozármislenyben – kerültek bemutatásra versei és festményei; legutóbb a 22. Nemzetközi Orvos Egészségügyi Eszperantó Kongresszuson (IMEK) a szegedi Somogyi Könyvtárban.

ELISMERÉSEI
Emlékérem a hagyományápolásért – Szebényi Önkormányzat (2006); Cserhát Művészkör: ART-EZÜST DÍJ – író (2016); A zsűri különdíja (2015); ART- ARANY DÍJ – festőművész, költő (2014); Gróf Murinyi József emlékdíj – vers (2013); Aranydiploma (2012); Cserhát díj – Cserhát írói nívódíj (2011); Cserhát Művészeti díj arany fokozata (2010).

Mária részt vesz az évente megrendezésre kerülő „FESTŐ MARATON” c. programban Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem aulájában, ahol több száz tehetséges festő között fest, és felajánlhatja 24 órás alkotásai ellenértékét a beteg gyerekek megsegítésére.

Képei nagyobbrészt tájképek. Szereti a természetet, a tájakat, a hegyeket, vizeket, napszakokat és az évszakokat. Kedvenc technikája az akril. Festményei többségében megjelenik a tél, tavasz,nyár, ősz; más szemszögből nézve megjelennek a tavak, vizek, fák/bokrok, természeti katasztrófák és az évszakok.

ESZES MÁRIA ERZSÉBET: ÚT AZ ŐSZBEN c. festménye
egy késő-őszi délutánt megörökítve nyugalmat áraszt és csodaszép.

A RÓKAERDŐ c. antológia tartalmas perceket, kellemes időtöltést kínál valamennyi olvasójának. Az országos terjesztésű, könyvesbolti forgalomban is megjelenő könyv megrendelhető/megvásárolható az Irodalmi Rádiónál és a Líra Könyvesboltokban.

Marikának, alkotásai antológiában való megjelenéséhez sok szeretettel gratulálunk, jó egészséget és további sikeres alkotóéveket kívánunk!

Keszi Erika Zsuzsanna