Az Eszperantó és a Művészet kapcsolata – kiállítás

Beszámoló az „Eszperantó és a Művészet kapcsolata” c. kiállításról

A Magyarországi Eszperantó Szövetség (MESZ) alelnöke, operatív vezetője Nagy János álmodott egy nagyot, célul tűzte ki, hogy az eszperantó utat nyit a külvilág felé és a civileknek tájékoztatást ad az eszperantó életünkről kiállítás formájában. Az álom megvalósítására a Zugló Civil Ház biztosította a helyet. Dr. Dömény Péter a Civil Ház igazgatójának köszöntőjét követően prof. dr. Nanovfszky György ny. nagykövet, tiszteletbeli elnök, a kiállítás fővédnöke üdvözlő beszédében kifejtette a csoportos kiállítás címének ”Eszperantó és a művészet kapcsolata” fogalmát, miszerint a művészet valamennyi ága jelen van e kiállításon az eszperantóval együtt. Úgy az irodalom, mint a képzőművészet és zene. Elmondta, hogy az eszperantó a hídnyelv szerepét tölti be az egész világban és a művészet szoros kapcsot jelent a nemzetek között és közelebb hozza az embereket egymáshoz. A művészek eszperantó nyelven cserélik ki gondolataikat egymással. A fővédnök Eszes Mária a Magyarországi Eszperantó Szövetség elnökének, mint kiállítónak mottójával nyitotta meg a rendezvényt.” Lelkünk csendjében irodalom, képzelt világunkban festészet, szívünkben kél a zene, életünk éltetője az eszperantó és a művészet”

A csoportos kiállítás résztvevőit Nagy János, mint a rendezvény koordinátora mutatta be majd eszperantó jellegű ajándékok átadásával gratulált nekik.

Bemutatta prof. dr. Nanovfszky György relikviáit, szakmai publikációit és egyetemi jegyzeteit, prof. dr. Márkus Gábor a Szövetség tiszteletbeli elnöke és az Eurázsiai Kulturális Centrum elnökének útikönyveit, kulturális –és mozgalmi szakmai könyveit, dr. Hegyi István, gyermekorvos festészetét és relikviáit, a Tatai Eszperantó Képzőművészeti Csoportja Ködmön Károlyné vezetésével az akril, díjazott olajfestményeit, selyemfestészetét, grafikáit, tűzzománcait, Kiss Orsika bravúrosan ábrázolt kavicsgrafikáit.

Majd ezt követően Nagy János felkérte Eszes Mária elnök asszonyt a legfiatalabb tehetséges kreatív alkotó Khern Mandula Csilla bemutatására, aki grafikáival, festészetével és táncművészetét digitálisan prezentálva vett részt a kiállításon.

Eszes Mária 50 éves eszperantó múltját, irodalmi alkotásait és festészetét a „Tollal, dallal, ecsettel ” c. kiállítása jelenítette meg. A kiállítót, mint a Magyarországi Eszperantó Szövetség elnökét, a Pécsi Művészkör: Írók, Költők Baráti Társaság elnökét Jégl Zoltán a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke mutatta be Keszi Erika Zsuzsanna a pécsi Csorba Győző Könyvtár ny. főtanácsosának, kulturális menedzser, protokoll és rendezvényszervező gondolatainak közvetítésével és üdvözlő beszédében az egyesület nevében köszöntötte a résztvevőket.

Nagy János a kiállítás koordinátora ajándékkal köszöntötte a kiállítókat.

Megköszönte, mint a házigazdának dr. Dömény Péternek a Zuglói Civil Ház igazgatónak és a Zugló Önkormányzat tanácsnokának Sokácz Anikónak, hogy a Szövetségünk lehetőséget kapott a tehetséges eszperantista alkotóink bemutatásával , archív anyagával hír adásra eszperantó életünk múltjáról a civileknek és ajándékul átadta a Zugló Civil Ház részére a Tatai Eszperantó Képzőművészeti Csoport által küldött festményét.

A kiállítás nyitó dalait eszperantó és magyar nyelven a Tisztelet Komlónak Egyesület FŐNIX kamarakórusa énekelte Cs. Gillich Gabriella karnagy vezetésével.

Az eszperantó nyelv bemutatására ízelítőül a ”Falu végén kurta kocsma” c. Petőfi Sándor verse – Kalocsay Kálmán fordításával Eszes Mária előadásában került sor.

A műsoros esten a vendégek meghallgathatták prof. dr. Márkus Gábor értékes előadását , a komlói EMI akusztik műsorában Eszes Mária „A szeretet lángja” „ La flamo de amo” dalba öltöztetett versét és Papp Attila énekes előadóművészt.

A műsorban a több nyelven éneklő kórus a tokiói Hori Jasuo az Egyetemes Eszperantó Világszövetség tiszteletbeli tagja által írt dalát is előadta japán nyelven, mint a dal írója barátjának prof. dr. Márkus Gábor tiszteletére.

A kiállítás meglepetés vendégeként Anjo Amika énekes előadóművész a Pacon, esperon! (Békét, reménységet) c. eszperantó dallal örvendeztette meg a közönséget.

A műsort az alkotók által felajánlott ajándékok sorsolása zárta, melyben segítségünkre volt a 4 éves Borsányi Dávid, aki egy eszperantó nyelvű mondókával lepte meg a közönséget. Végezetül a rendezvény egy mindenki által ismert dal „Tavaszi szél” („Vent’ printempa”) eszperantó nyelvű közös éneklésével zárult, melyben részt vett a kiállításra vendégül érkezett Tisztelet Komlónak Egyesület 50 tagja is.

A reprezentatív, több mint 100 éves mozgalmi életet bemutató kiállítás megrendezéséhez köszönetet mondok az elnökség nevében Nagy Jánosnak, aki áldozatos kutatómunkával, kitűnő szervezéssel, nagy lelkesedéssel készítette elő a kiállítás archív anyagát.

Köszönetet mondunk a Budapesti Orvos – egészségügyi Eszperantó Szakcsoport vezetőinek dr. Farkas Juliannának és dr. Molnár Lajosnak a nyelvi kultúráról szóló fordításainak befóliázott ismertető anyagok készítéséért.

Köszönet a CIVIL Ház hangtechnikusának, valamennyi segítőnek és a fotósnak Opolczer Dánielnek, hogy hozzájárult rendezvényünk sikeréhez.

Köszönet a szereplőknek, akik előadásukkal emelték műsorunk színvonalát.

Bízunk benne, hogy a bepillantás eszperantó életünkbe a látogatókra élményszerűen hatott és ezzel a kiállítással még közelebb kerülhetett a civilekhez az eszperantó.

A kiállítás megtekinthető a Zuglói Csertő park 12. szám alatti CIVIL Házban 2019. május 3-tól 3 hétig.

A beszámolót lejegyezte: Eszes Mária

A további fotók itt megtekinthetők öt oldalon keresztül.
(lapozni ne felejtsenek el)

https://fotok.opipc.hu/photo/share/XWNWdzni#!List