21. IMEK – Eszperantó orvoskongresszus – Hódmezővásárhely, 2020

Eszperantó nyelven zajló orvosi kongresszust tartottak Hódmezővásárhelyen 2020. július 17-18-án.

Hódmezővásárhelyen tartotta éves kongresszusát az Universala Medicina Esperanto-Asocio, a Városháza dísztermében. Ez volt a 21. eszperantó nyelven zajló kongresszus, aminek egyik lelkes szervezője Faragó Katalin.

Az UMEA 1908-ban alakult, orvosokat, gyógyszerészeket és más egészségügyi szakdolgozókat tömörít soraiban. A járványügyi helyzetre tekintettel idén online, a ZOOM segítségével szervezték meg a rendezvényt, de számos résztvevő személyesen vett részt. Érdekesség, hogy ezeket a kongresszusokat (Internacia Medicinista Esperanto-Kongreso, röviden IMEK) magyar kezdeményezésre 1977-től tartják és az első színhely Krakkó volt, ezt követően Hódmezővásárhelyen jöttek össze az eszperantó nyelvet beszélő kollégák. A 21. Nemzetközi Egészségügyi Eszperantó Kongresszust idén végül 9 országból kísérték figyelemmel.

A 21 tudományos előadás főként a minden nemzetet érintő COVID-19 vírusjárványt járták körül, de más témákban is jelentős előadások születtek. Faragó Katalin elmondta, hogy nagyon köszöni a városvezetés támogatását, különösen dr. Márki-Zay Péter polgármesterét, aki eszperantó nyelven is köszöntötte a résztvevőket, valamint dr. Berényi Károly alpolgármesterét, aki tudományos előadását eszperantó nyelven tartotta.

A rövidesen megjelenő kongresszusi könyvet magyarra is lefordítják majd.

Faragó Katalin

Faragó Katalin szerint az első netkongresszus nagyon sikeres volt, „43 évvel az első után beérett a munka gyümölcse”.

Az IMEK történetéből:

Az idén 21. alkalommal megrendezett IMEK története az 1977-es krakkói (Lengyelország) kongresszussal indult. Ezt követően kétévente tartották a rendezvényeket, amelyek közül Magyarország immár az ötödik alkalommal lehetett az IMEK házigazdája:
1979-ben Hódmezővásárhely,
1993-ban Veszprém,
2010-ben Hódmezővásárhely,
2014-ben Budapest, majd
2020-ban újra Hódmezővásárhely (online) volt a rendező.

További képek itt >>