Szerencsre látogatott barátaival a nyíregyházi Verda Stelo Eszperantó Egyesület

A Nyíregyházi „Verda Stelo” Eszperantó Egyesület szervezésében június 8-án Szerencsre látogattunk. Köszönjük, hogy színesítették kirándulásunkat a budapesti, debreceni, kisoroszi, gyáli barátaink is. Megnéztük a Turisztikai Központ retró kiállítását és csokiszobor gyűjteményét, a Rákóczi Várban a Zemplén Múzeum történeti kiállítását, az ország legnagyobb képeslap gyűjteményét és Fery Antal exlibriseit. Megismerkedtünk Szerencs múltjával és jelenével is. A Pepita Macskában ebédeltünk, ahol Szabolcs István mesélt az aktuális eszperantó programokról is. Ezt követően részt vettünk a Bonbon kft (a Szerencsi Csokigyár utódja) interaktív programjában, a saját készítésű csokoládét mindenki hazavihette. Az időjárás is kedvezett nekünk, késő du. kellemes emlékekkel tértek haza a résztvevők.

Képes beszámoló a kirándulásról:

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Hírportál cikke a kirándulásról (a képre kattintva az eredeti cikk elérhető):

Korábban

Meghívó a kirándulásra

A Nyíregyházi „Verda Stelo” Eszperantó Egyesület kirándulást szervez 2023. június 8-án Szerencsre, melyre szeretettel meghívjuk az eszperantistákat és barátaikat. A kirándulás önköltséges, a belépőket csak egyesületünk tagjainak tudjuk fizetni.

Találkozás Szerencs MÁV Állomáson.

Esperanto-Asocio „Verda Stelo” de Nyíregyháza organizas ekskurson al la urbo Szerencs la 8-an de junio 2023, al kio ni kore invitas esperantistojn kaj iliajn amikojn. La ekskurso estas memfinancita, ni povas pagi nur la enirkotizon al membroj de nia asocio. Renkontiĝo ĉe fervojstacio de Szerencs je la 10a horo matene – serĉu la verdan flagon! Por la programoj kaj la detaloj turnu vin al s-ino Asztalosné Koltai Györgyi, retleteradreso videblas sube.

A nyíregyháziak a 8:38-h-kor induló személyvonattal utaznak, mely 9:39 h-kor érkezik Szerencsre. Az állomáson megvárjuk a Bp. Keleti pu-ról 9:54 h-kor érkező Tokaj IC-t (indul 7:25 h-kor), és a Ny-i pu felől 10:01 perckor érkező IC-t.

Ezt követően gyalog megyünk be a városba. Figyeljétek a zöld zászlót!

Programok:

 1. Turisztikai központ és Kerékpárkölcsönző kiállításainak megtekintése (Rákóczi u. 121.) Teljes árú belépőjegy 1000 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas) 500 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes

            ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK:

 • Régi játékok, Csokoládészobrok
 • Veterán motorok és fényképezőgépek
 • Csokoládétörténeti emlékek
 • Retro műszaki cikkek és berendezési tárgyak
 • Kiss Roóz Ilona kerámiák
 • Játékgyűjtemény
 1. Zempléni Múzeum Szerencs, Rákóczi-várkiállításainak megtekintése. (Huszárvár út 11.)

Teljes árú belépőjegy 1000 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas) 500 Ft, 6 éves kor alatt és 70 év felett ingyenes

Kiállítások:

 • A képeslap világa
 • Rákócziak – Egy nagy dinasztia születése
 • Fery Antal exlibrisei

Ebéd kb. 13 h-kor.

Egyik ajánlott lehetőség:

A Vár éttermében menü 1400 Ft-ért: kelbimbó leves, tejszínes csirkemell, zöldpetrezselymes bulgur. Előrendelés szükséges, június 1-ig jelezze, aki ezt választja!

Másik ajánlott lehetőség:

Pepita Macska Vintage Étterem, Jókai u. 18, a várhoz közel van.

menü ajánlat 1850 Ft-ért: Lencseleves, A: Tarhonyás hús és savanyúság, B: Bécsi palacsinta

Előrendelés szükséges, június 1-ig jelezze, aki ezt választja!

Ebben az étteremben egyéni rendelés is lehetséges a helyszínen, széles a kínálat, és a közelben más étkezési lehetőség, pl. pizzázó is található.

 1. Szerencsi Bonbon Kft Interaktív műhely (Gyár út 5/B).

A program 90 perces és 4 500 Ft-ba kerül. 14:30 h-kor kezdődik, erre az időpontra regisztráltam, de a belépő vásárlás miatt 14:15-re legyünk a helyszínen.

A létszám kötött, 10-36 fő mehet be, ezért kérem, aki szeretne jönni, minél hamarabb jelezze az asztalosne.gyorgyi@outlook.com címen!

Program:

 • a cég bemutatása
 • csokoládé kóstolás
 • 2 tábla tejcsokoládé elkészítése és díszítése (el lehet vinni)
 • rövid filmek vetítése

Ezt követően indulás az állomásra, ill. aki szeretne csokoládét vásárolni, a gyárnak az út szemközti oldalán és az állomásra vezető úton is van boltja.

Várunk szeretettel:  

a nyíregyházi egyesület nevében
Asztalosné Koltai Györgyi

Borítókép: Civertan