Debrecen – Eszperantisták találkoztak

Hajdú-Bihari Napló

Eszperantisták találkoztak –

Alulról szerveződően létrejött az Eszperantó, a középfokún túl FB-csoport szervezete. Vezetője Arató Kocsárd Valér sok (5-6) nyelven beszélő fiatalember, aki Berettyóújaluban él. Néhány éve 2-3 havonta szervezi az érdeklődők számára a témával kapcsolatos rendezvényét (csoporttársaival együtt) a Méliusz Juhász Péter vármegyei (és városi) könyvtár színvonalas termében.

A rendezvényekről a Naplóban kapunk beszámolót, tájékoztatást. Eddig legutoljára 2023. április 29-én találkoztunk 22-en. Abban mindenki egyetértett, hogy a vizsganyelvek közül a legkönnyebb az eszperantó. A második helyre a lovárit szokták tenni. Ezt a két nyelvet érdemes röviden összehasonlítani. (Egyáltalán mi az, hogy könnyű…)

A nyelvészeti részről Kocsárd bátorkodott néhány gondolatot megosztani. A lovári nyelv eredetileg a cigányok (romák) nyelve volt. Az ő történetükről Lakatos Antal tanár osztott meg néhány dolgot. Ezt követte dr. Salga Attila (kiváló eszperantista) rövid, humoros története. Majd az eszperantó nyelvet gyakorolták a megjelentek. Csapatokat (csoportokat) alkotva tombolatárgyakat sorsoltak, és mindenki beszélt abban a témában, amit kapott. Szórakoztató volt. Remélve, hogy az érdeklődést felkeltve a következő összejövetelen még többen leszünk.

Korábbi témánk a bolgár nyelv, a Balkán és a szláv nyelv volt. A bolgárok szeretik hangoztatni, hogy „a nyelv ablak a világra”. A bolgár nyelv bemutatása a Debrecen JV Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével valósult meg. Az előadó, Veneta Jankova, a filológiai tudományok doktora, az ELTE munkatársa nagyon színes, érdekes előadást tartott. Beszélt többek között arról, hogy a bolgár nyelvet csaknem 9 millió ember beszéli, többségében Bulgáriában, de Görögország, Észak-Macedónia, Románia, Szerbia, Törökország európai részén, Ukrajna, Ausztrália, Kanada, USA, Németország, Spanyolország területén is fellelhető.

Kisebbségben is élnek Horvátország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Izrael, Líbia, Moldávia, Oroszország területén. A IX. században a bolgár nyelv egy klasszikus szláv nyelv volt, most egy egzotikus balkáni nyelv. Bemutatta a cirillbetűs írást, a bolgár nyelv jellemzőit, nyelvtani eseteket, igekötők használatát, a bolgár nyelv dialektusait. Beszélt a bolgár és magyar nyelv közös szókincséről, majd a külföldi szavak meghonosodásáról Bulgáriában.

Cséti Imre,
a Magyarországi Eszperantó Szövetség örökös tagja,
Hajdú-Bihar vármegyei titkára

#Debrecen
#eszperantó