Elhunyt Könczöl Ernő

Szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Könczöl Ernő, egri eszperantista, az egri Verda Stelo Eszperantó Klub tiszteletbeli elnöke 2014. június 29. napján elhunyt. Nyugodjon békében.

A Magyarországi Eszperantó Szövetség elnöksége és tagjai mély és őszinte részvétüket fejezik ki.
Drága Ernő nyugodjál békében.

Forpasis Ernő KÖNCZÖL, li ripozu en paco!

Hosszú, méltósággal viselt betegség után 2014. június 29. napján elhunyt Könczöl Ernő egri eszperantista, az Eszperantó Világszövetség, a Magyarországi Eszperantó Szövetség egyéni tagja, az egri Verda Stelo Eszperantó Klub tiszteletbeli elnöke, nyugalmazott nyelvtanár. 2014. július 11. napján tartott gyászszertartásán az eszperantó közösség és a felsorolt szervezetek nevében dr. Nanovfszky György, a Magyar Köztársaság nyugalmazott nagykövete, a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke búcsúzott el barátunktól, eszmetársunktól.

Dr. Nanovfszky György, a Magyar Köztársaság nagykövete, egyetemi tanár, az UEA tiszteletbeli tagja, a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke búcsúja a felsoroltak, valamint az egri eszperantista közösség nevében Könczöl Ernő 2014. július 11. napján tartott egri gyászszertartásán.

Életút

Könczöl Ernő barátunk 1934. január 15-én született Galambokon, egy Nagykanizsa melletti faluban, szegényparaszti családban. Iskoláit szülőfalujában, majd Keszthelyen, Budapesten és Szegeden végezte.
Zootechnikusi, orosz nyelvű szakfordítói, majd nyelvtanári képesítést szerzett.

1994-ben ment nyugdíjba, mint az egri Wigner Jenő szakiskola tanára. Családi állapota szerint 1962-től nős, felesége, Terike fizika- matematika szakos tanár és 1963-tól egy fiú, Attila édesapja. Unokáit mindig szeretettel és büszkeséggel emlegette. Két testvére van még a Könczöl családban.

Az eszperantóval 1970-ben ismerkedett meg és lett a nemzetközi nyelv lelkes, odaadó híve, oktatója és aktivistája.
Mint a Magyarországi Eszperantó Szövetség (HEA) tiszteletbeli elnöke, az Egyetemes Eszperantó Szövetség (UEA) tiszteletbeli tagja és az egri eszperantó közösség nevében tisztelettel és elismeréssel búcsúzom Könczöl Ernőtől és külön szeretném megemlíteni, megköszönni azt a több évtizedes rendkívüli szervezői és oktatói munkát, amelyet majdnem fél évszázadon keresztül végzett az eszperantó mozgalom érdekében.

1971-től tagja volt a Magyarországi Eszperantó Szövetségnek; 1973-től az Egyetemes Eszperantó Szövetségnek, majd 1980-2008 között elnökként vezette az egri Verda Stelo csoportot. Számos hazai, nemzetközi és az UEA által szervezett rendezvénynek, világkongresszusnak volt a résztvevője. Ebbéli tevékenységének elismeréséül kapta meg 2013-ban az UEA oklevelet 40 éves tagsága elismeréseként és még ugyanezen év decemberében a zamenhofi ünnepségeken, az eszperantisták legnagyobb ünnepén, a Civil Fórum oklevelét.

Mindemellett feltétlenül szólnunk kell arról az eredményes szervező munkáról, amelyet itthon Borsod, Heves és Nógrád megyében folytatott. Hatvan, Salgótarján, Pásztó, Gyöngyös és Eger mellett azok az észak-magyarországi városok, ahol Könczöl Ernő munkája nyomon követhető és egykori tanítványai, eszperantista munkatársai mind a mai napig tisztelettel és szeretettel emlékeznek rá, miként mi, valamennyien a MESZ-ben és az UEA-ban.

Kedves Ernő! Búcsúzni jöttünk. Emlékedet megőrizzük és munkásságod eredményei tanítványaidban, barátaidban és a hazai és a nemzetközi eszperantó mozgalomban tovább fognak élni és fennmaradnak.
Nyugodjál Békében!

***

Szomorúan tudatjuk mindenkivel, aki ismerte és szerette, hogy Könczöl Ernőné, Kozma Terézia, Terike, egri eszperantista 2021. október 1. napján 88 éves korában elhunyt. Temetése, búcsúztatása 2021. november 6-án 12 órakor volt az egri Grőber urnatemetőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük