Kirándulás a piliscsévi Eszperantó-forráshoz

A Pilis Magyarország egyik legfestőibb vidéke. Piliscsév Budapesttől mindössze 35 km nyugatra található. A falutól kellemes gyalogút vezet a völgyben mezőn keresztül, pincesor mentén és egy nem túl megerőltető hegyi-erdei kaptatón keresztül az Eszperantó-forráshoz.

A forrás környékét az első világháború után munkás eszperantisták építették ki, és jelölték meg emléktáblával. A HESL, a Magyarországi Munkás Eszperantista Egyesület kedvelt kiránduló- és találkozóhelyévé vált. Így a forrást Eszperantó-forrásnak kezdték nevezni. Az 1960-as években a falu lakói számára is kedvelt kirándulóhellyé vált. 1966-ban a budapesti eszperantó világkongresszus résztvevői emblémát és emléktáblát avattak a forrással szemközti emlékfalon.

A bányászati alagcsövezés, tarvágások és vandál kezek nyomán a forrás és környéke leromlott, elhanyagolódott. A Tata és Környéke Eszperantó Egyesület tagjai Trnka József lelkes vezetésével és a falu önkormányzatának támogatásával 2010-ben felújították. A forrás fölé nyomókút került, vele szemben emléktábla, a forrást mutató jelzőtáblák, asztalok és padok, tűzrakó helyek szalonnasütéshez, esőbeálló, lépcsők a hegyoldalban és különböző jelzett turistautak.

Tata és környéke eszperantistái május 17-én kirándultak a forráshoz. A kiránduláson Ködmönné Erzsike meghívására részt vettek a győri vasutas csoport és a veszprémi eszperantó klub tagjai is. Trnka József és a MESZ vezetősége lobogó tűzzel és kihegyezett nyársakkal vártak bennünket.

A nem túl reménykeltő időjárás helyzet ellenére – eső és vihar volt várható – minden együtt volt a vidám hangulathoz: szalonnasütés, vidító italok, baráti beszélgetések, kisebb kirándulások a környékre. A legbátrabbak hegymászásra is „vetemedtek”. Az ilyen „program nélküli” találkozók azonban nem csak baráti beszélgetésekre adnak alkalmat, hanem mozgalmi és egyéb eszperantó vonatkozású témák megvitatására is, különösen hogy magunk között köszönthettük a MESZ három vezetőségi tagját (Szabó Imrét, Lindwurm Editet és Nagy Jánost). Tehát első „szájból” kaphattunk, ill. cserélhettünk információt a legfrissebb újdonságokról, tervekről és rendezvényekről. A találkozó ezen túl erősítette a három csoport és a MESZ-vezetőség kapcsolatát.

A forrásról és annak történetéről az alábbi honlapokon lehet olvasni, ill. egy filmet megtekinteni:

http://www.eszperanto.hu/egyeb/e-fonto-piliscsev.htm

http://www.ipernity.com/doc/uea/6047708

Horváth József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük