A Béke nemzetközi napja – szeptember 21.

Az Eszperantó Világszövetség üzenete a Béke nemzetközi napja alkalmából 2023. szeptember 21-én.

A kormányoktól kezdve az egyszerű polgárokig közösen kell döntenünk a békéről. Az ez évi Béke napjának mottója: munkálkodjunk a békéért, tegyünk meg mindent a fenntartható fejlődésért! Ennek eléréséhez békére van szükség; e célok egyúttal alapot kínálnak a népek és emberek közötti tartós béke megteremtéséhez.

A Béke napja jó alkalom az összefogásra a béke kultúrájának megerősítése céljából. Kérjük, hogy ezen a napon mindenki tartson tűzszünetet a háborúkban és konfliktusokban a békétlenségek erőszakmentes megoldása érdekében. Vizsgáljuk felül a viták katonai megoldásait, és támogassuk a békét az emberi jogok és a nyelvi határokon átívelő nyílt párbeszéd, mint legjobb megoldás alapján.

Azonban egységes emberiségként számos kihívással kell szembesülnünk. A háborúk, klímaváltozás, szegénység, betegségek és éhezés emberek millióinak okoznak elviselhetetlen szenvedést. Békére és egységre van szükségünk, hogy legyőzzük a nehézségeket, és egy igazságosabb, egyenlőbb és biztonságosabb jövőt alkossunk, ahol a kommunikáció nyílt, becsületes és egyenjogú.

A háborúknak és ellenségeskedéseknek anyagi és kulturális okaik vannak. A konfliktusok anyagi okainak felszámolására csökkenteni kell az egyenlőtlenségeket. A gyűlöltet kulturális okainak megszüntetéséhez el kell fogadnunk közös embervoltunkat és bolygónk közös gazdájaként viselt felelősségünket. Ahhoz, hogy közelebb jussunk e célhoz, közös nyelven kell beszélnünk, és e párbeszéd alapján közösen kell cselekednünk, építkeznünk és megőriznünk. A nemzetközi nyelv, az eszperantó, mint közös alap és a világ minden táján megtalálható beszélői révén jó megoldást kínál az emberiség egyik legfontosabb céljának ‒ egység a sokszínűségben ‒ megvalósítására.

Az eszperantó éppen azzal járul hozzá egy békésebb világhoz, hogy a helyi és nemzeti nyelvek mellett egy közös nyelv révén közelebb hozza egymáshoz az embereket. Az eszperantó mozgalomban egymás jobb megismerése révén másokat embertársainkként fogadjuk el, és aktívan felhasználjuk az eszperantót az ENSZ békés céljainak támogatására, és különösen a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek a megvalósítására. „A béke és a harmónia révén bármi elérhető”, mondotta egykor Zamenhof, az Eszperantó kezdeményezője. És igaza volt. Teremtsünk meg hát egy jobb világot mindenki számára, amelyben mindenkinek helye van és mindenki azonos alapjogokat élvez.

UEA – Mesaĝo de UEA al UN okaze de la Internacia Tago de Paco, 21 septembro 2023 – https://uea.org/gk/1127

Fordította: Horváth József