Váci Eszperantisták Napja

Váci Eszperantisták Napja volt Vácott

Vácott, 105 évvel ezelőtt, 1909. januárjában 45 főnyi hallgatóság előtt tartott előadást a főgimnázium VIII. osztálytermében ifj. Marich Ágoston a nyelv budapesti képviselője, aki feleségével és több budapesti eszperantistával érkezett Bézár Elemér felkérésére városunkba. 

Ez az első híradás az eszperantó nyelvnek és mozgalomnak megjelenéséről Vácott. Ezért határozta el a Dunakanyar Eszperantó Csoport, hogy mindén év januárjában megünneplik a Váci Eszperantisták NapjátElső alkalommal 2014. január 25-én rendezték meg az ünnepséget a váci Madách Imre Művelődési Központban. A csoport tagjai mellett jelen voltak a Magyarországi Eszperantó Szövetség képviseletében: Lindwurm Edit általános alelnök, Nagy János gazdasági alelnök, Eszényi József elnökségi tag.

A nyelv és a költészet iránt érdeklődő váciak, mintegy 20-30 fő jött el, az alacsony létszám talán a rossz időjárásnak köszönhető. Az ünnepségről az ESTV felvételt készített, és a helyi televízió január 27. – hétfői- adásában adta le. Továbbá a Dunakanyar Régió szerkesztője, Vetési Imre riportot készített a jelenlévő közéleti személységekkel.

Az ünnepséget Mokánszky Zoltán, a kulturális ügyekkel foglakozó, alpolgármester köszöntője vezetette be: felidézte az eszperantó nyelv létrejöttének körülményeit, dr. Lazar Markovics Zamenhof lengyel orvos munkásságának jelentőségét, akinek ebben évben lesz születésének 155. évfordulója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük