Lengyel, török és eszperantó nyelvek Debrecenben

Kulturális összejövetelt tartottunk 2022. augusztus 6-án a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A Debrecenben fellelhető idegen nyelvekből hármat mutattunk be. Remélhetőleg rendezvénysorozat lesz belőle. Először Rácz Tibor, a helyi lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke mutatta be a lengyel nyelvet. A közönségből meglepően sokaknak volt tapasztalatuk a lengyel nyelvvel kapcsolatban. Majd a török nyelv következett Radácsy László előadásában. Ezután Eszényi József tartott tájékoztatást a hallgatóságnak az eszperantó nyelvről, amit Wacha Balázs egészített ki, hangsúlyozva a nyelvtanulási módokat.

Ha minden jól alakul, 2022 októberében lesz a következő előadás. A kezdeményezés nem teljesen új, mivel a főszervező, Arató Kocsárd Valér már 2018-ban is szervezett egy hasonló rendezvényt, akkor (és ott) az orosz és eszperantó nyelvgyakorlásra koncentrált. Sajnos a Covid-világjárvány miatt az elmúlt években nem volt lehetőség a rendezvénysort folytatni.

Ezt követően a hallgatóság egy része a Zamenhof-emléktábla előtt tartott megemlékezést (lásd a fotót) a 135 éve (1887. július 26.) ismert és Zamenhof által alkotott eszperantó nyelvről. Az eszperantó nyelv segédnyelvnek is alkalmas, gyorsabban tanulható mint bármely más nyelv, és közben önállóan is egy plusz nyelv, amit a világon több millióan ismernek, használnak minden területen!

Majd utána kötetlen eszperantó programmal zárul az összejövetel. Ennek keretében megismerhettünk Gajdos Pál és Szögedi Antal dalfordításaiból jó-néhány éneket.

Cséti Imre a MESZ örökös tagja (megyei titkár)