DURA – Digitális napló 2007-2012

Giesswein Sándor emlékét őrzi a tábla (2012.04.14. 14:00)
2012. április 14-én volt Lazar Markovics Zamenhof (eszperantóul: Lazaro Ludoviko Zamenhof) halálának 95. évfordulója. Ezen alkalomra készült egy 40cm x 40cm x 2cm -es gránit Zamenhof portré, amely a MESZ új irodáját fogja díszíteni. Giesswein Sándor (1856. február 04. – 1923. április 15.) pápai prelátus, kanonok nyelvész, filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Szent István Akadémia elnöke, a magyarországi keresztényszocialista mozgalom megalapítója, a mosonmagyaróvári választókerület országgyűlési képviselője, a Magyar Békeegyesület elnöke, a Magyar Országos Eszperantó Egyesület elnöke (1911-1923), emléktáblájának avatása megtörtént 2012. április 14-én 12.00-kor.

Az eszperantisták emlékét őrzi a tábla (2011.11.02. 16:14)
A Rákóczi utcai temető ravatalozójának falán avatták fel kedden azt az emléktáblát, amely a dombóvári eszperantisták emlékét őrzi – számolt be a város weboldala. Az eszperantó nyelv helyi kezdeményezőinek emlékére avatott tábla előtt Nagy Róbert mondott beszédet. A Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány elnöke elmondta: 124 évvel ezelőtt indult világhódító útjára az eszperantó nyelv, Dombóváron az 1920-as évek elején jelent meg, köszönhetően Lehman György közigazgatási jegyzőnek, a 110 évvel ezelőtt született első dombóvári eszperantistának.

Horvát kongresszuson járt a dombóvári eszperantista (2011.05.18. 10:11)
Horvátországban járt G. Nagy Róbert a dombóvári Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány elnöke. Bjelovárban zajlott a Horvát Eszperantisták 9. Kongresszusa, melyen 10 ország, mintegy 250 küldöttje vett részt. Az eszperantó nyelvhasználók kulturális műsort adtak egymásnak, megnézték a helyi Eszperantó Múzeumot, kirándultak Daruváron és tapasztalatokat cseréltek.

Reménykedő-fa állít emléket (2011.04.04. 15:41)
Emlékfát ültetett a dombóvári Alapítvány a Szigeterdőben. A fa egy kiszáradt csonk mellé került, emlékeztetve az első dombóvári eszperantista, Léhman György 110 éves és Borza József, az első komolyabb sikereket elért helyi eszperantista 100 éves születési évfordulójára, továbbá megyénk világhírű eszperantistájára, Lengyel Pálra. Két emlékszalag is került a kocsányos tölgyre: az elsőn a Reménykedő Fa felirat olvasható az eszperantista úttörőkre és a nyelvre utalva, a másikon pedig Az Erdők Nemzetközi Éve emlékeztet az ENSZ idei kezdeményezésére.

Emlékfát ültetnének az eszperantósok (2011.01.17. 12:40)
Eszperantó fa ültetését kezdeményezte a dombóvári Szigeterdőben a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány. A polgármesteri hivatalba eljuttatott levél szerint egy élhetőbb jövőért, a park fáinak megújulásáért, illetve azért szeretnének fát ültetni, hogy nyomot hagyjanak a jövőnek. Ha kedvező döntés születik a kérdésben, később emlékkövet is állítanának a fa mellett.

5 éves az Alapítvány (2011.01.10. 16:47)
Betöltötte 5. évét a dombóvári központú Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány, vagyis a DURA. A G. Nagy Róbert vezette szervezet ez idő alatt többek között elkészítette az eszperantó nyelv helytörténetét, több mint 20 főnek szervezett eszperantó nyelvvizsgát, elindítottak egy projektet, aminek keretében mintegy 3 tucat kőbe fújt plakátot készítettek Lendvára, Szentkatolnára, Budapestre, Egerbe, Kecskemétre, Szegedre, Szekszárdra, Bükkösdre, Pécsre, Dombóvárra és Kaposvárra. Ezen kívül megjelentek a magyar és az eszperantó wikipédián, illetve több tucatnyi helyi, regionális, hazai és nemzetközi eszperantó rendezvényen vettek részt.

A fővárosban tisztelegtek a nyelvalkotó előtt (2010.12.14. 17:00)
Zamenhof ünnepségen vettek részt a dombóvári Regionális Alapítvány tagjai. Budapesten a Nemzetek Házában emlékeztek a nyelv megalkotójára, ahol a verses-zenés műsoron kívül bemutatták a nyelvújítót, mint hétköznapi embert is. A hétvégi megemlékezés a tabáni Zamenhof szobor megkoszorúzásával ért véget – tájékoztatott G. Nagy Róbert alapítványi elnök.

Táblák hirdetik: az eszperantó él és virul (2010.12.07. 16:35)
Megkapta az engedélyt a dombóvári Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány, hogy Dombóvár és Pécs után Kaposváron is táblát állítson felhívva a figyelmet a megtervezett nyelvre. A somogyi megyeszékhelynek a Mikulás hozta a „kőbe fújt” plakátot-tudtuk meg G Nagy Róbert elnöktől. A márványtáblákat az állomás felvételi épületének oszlopain helyezték el tegnap.

Félmilliós honlapot készíttethetnek az eszperantisták (2010.08.12. 16:17)
Pályázatot nyert a dombóvári központú Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány a Nemzeti Civil Alapprogram jóvoltából. Az „Információs és kommunikációs hálózatépítés, informatikai szolgáltatások, együttműködésben megvalósuló tematikus honlapok létrejöttének támogatása” elnevezésű felhívásra olyan pályaművet nyújtott be a civil szervezet, hogy 540 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesítették – tudatta rádiónkkal G. Nagy Róbert elnök.

Eszperantó buli Pécsen (2010.08.09. 16:34)
A dombóvári irányítású Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány is részt vett a Nemzetközi Ifjúsági Hét Pécsett megrendezett hétvégi programjain. A rendezvényeken – köztük a francia származású, de Lengyelországban élő JOMO eszperantó nyelvű koncertjén – 18 ország csaknem 100 képviselője vett részt. A remek hangulatú esemény kitűnő lehetőség volt az eszperantó nyelv gyakorlására is.

100 ezret nyert az alapítvány (2010.07.14. 12:08)
Pályázatot nyert a dombóvári Regionális Alapítvány a Nemzeti Civil Alapprogram Dél-dunántúli Regionális Kollégiumától. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 100 ezer forint. A G.Nagy Róbert vezette civil szervezet működésének fenntartására használhatja fel az összeget.

42. Országos Vasutas Eszperantó Baráti Találkozó Pécsett (2010.07.03. 12:15)
Pécsett rendezik július 2-4. között a 42. Országos Vasutas Eszperantó Baráti Találkozót, közel 100 résztvevővel. A találkozó szervezője a Magyar Vasutas Eszperantó Egyesület az évről évre megtartott eseményen egyrészről a hazai- és nemzetközi kapcsolattartást, másrészről a hagyományápolást tűzi ki célul. A látogatók a három nap alatt a nyelvgyakorláson túl városnézéseken és kulturális programokon vesznek részt. A találkozó kiemelt eseményeként ma 16.00 órakor a Pécs2010 EKF program keretében megszépülő Eszperantó Parkban megemlékezést és koszorúzást tartanak, tisztelegve Pécs eszperantista múltja, és eszperantista nagyjai előtt. A találkozó tagjai a városhoz való jelképes kötődésüket ez alkalommal a Janus Pannonius utcai Lakatfalon elhelyezett emléklakattal is kifejezik.

Eszperantó ízelítő (2010.05.19. 16:12)
Előadást tartott a mesterséges nyelvről a pécsi Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium könyvtárában a dombóvári G Nagy Róbert, mint a Regionális Alapítvány elnöke. Az előadás egyben meghívó is volt az egy hét múlva tartandó eszperantó emléktáblák avatására, amely része az EKF Pécs 2010 program-sorozatnak.

Baranyában találkoztak az eszperantisták (2009.12.14. 14:24)
Lazar Ludwig Zamenhof tiszteletére rendeztek búcsúünnepséget a hétvégén Pécsett. Az eseményen a dombóvári székhelyű Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány kuratóriumi elnöke, G. Nagy Róbert is részt vett. A határok nélküli nemzetközi nyelv kitalálója 150 évvel ezelőtt a mai Lengyelországban, zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot. December 15-i születésnapja az Eszperantó Könyv Napja, ami apropója volt a Baranyai megyeszékhelyen rendezett összejövetelnek.
Dombó Hírszolgálat

Megemlékezés és tervezés az eszperantó nyelvhasználóknál (2009.12.13. 14:19)
Ünnepséget rendezett az Eszperantó Könyv Napján a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány az Eszperantóért. G. Nagy Róbert prezidanto és társai ellátogattak a pécsi Eszperantó parkba is a nyelvalapító Zamenhof emlékművéhez. A nyelvzseni születésének 150 éves évfordulóját 15-én ünneplik az eszperantisták, de a tegnapi rendezvényen szó esett a jövő évi 2010-es programokról is.

Tisztelet a nyelvalapítónak (2009.10.02. 10:58)
Dr. Bálint Gábor emléke előtt tisztelegett a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány a Baranya megyei Bükkösdön. Az ünnepségen avatta fel a polgármester, az iskola igazgatónője és az alapítványunk kuratóriumi elnöke, azt a gránit táblát, amely a község testvértelelepülésének Szentkatolna nagy szülöttjét ábrázolja. A tábla az iskola főbejárata mellett kapott helyet.

Dombóvári eszperantósok is emlékeztek a nyelvalkotóra (2009.09.29. 10:10)
Dombóváriak részvételével rendezett megemlékezést a nyelv megalkotójának dr .Ludwig Zamenhof tiszteletére a pécsi Sopianae Eszperantó Klub. A Lajos Gyula Eszperantó Múzeumban az elmúlt hónapok történéseiről számolt be többek között Szabó Imre a Magyarországi Eszperantó Szövetség elnőke és a dombóvári nyelvközösség vezetője G. Nagy Róbert is. A vezető beszámolója szerint már a jövő évi IRIS festivál megrendezésének körvonalait is megbeszélték.

Tiltakoznak a dombóvári eszperantósok a szlovák nyelvtörvény bevezetése ellen (2009.09.07. 13:53)
A dombóvári Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány az Eszperantóért is tiltakozik a bevezetendő szlovák nyelvtörvény ellen. G Nagy Róbert elnök kiemelte, hogy szervezetük jogvédő tevékenységet is folytat, amelynek része a nyelvi diszkrimináció megszüntetése, a nyelvek egyenjogúságának biztosítása és természetesen a magyar nyelv megóvása is. Példaként hozta fel külföldre ajándékozott emléktábláikat is, amelyek mindíg három nyelven készültek.

Büszkék a felkérésre (2009.08.24. 10:55)
A Humán Európa Szövetség és a Magyarországi Eszperantó Szövetség felkérte a dombóvári Regionális Alapítványt, hogy vegyen részt a 2010-ben, Pécsett megrendezendő Nemzetközi Eszperantó Hét és az Európa Eszperantó Kongresszus kultúrális rendezvényeinek megszervezésében, lebonyolításában. A civil szervezet részt vesz továbbá az 1966-ban átadott Eszperantó park felújításában is-büszkélkedett G. Nagy Róbert elnök. Az első megbeszélések a héten zajlanak. Emléktábla az első magyar eszperantistának (2009.08.23. 16:31)
Emléktáblát avattak Szentkatolna községben az első magyar eszperantista Bálint Gábor születésének 165 évfordulója alkalmából. A háromnyelvű — magyar, román, eszperantó — tábla a dombóvári G. Nagy Róbert a Dél-Dunántúli regionális Alapítvány kuratóriumi elnökének munkája. A tábla elhelyezését számos magyarországi és romániai szervezet és magánember támogatta, így a zalaegerszegi Baksa József a Magyar Eszperantó Szövetség elnöke, a szegedi Ferenczi Ildikó a Dél-Alföldi Regionális fejlesztési Alapítvány képviselője, a brassói Józsi Jolán a Nemzetközi Kultúrturisztikai Alapítvány vezetője.

Nem éltek a felajánlással (2009.08.04. 10:02)
100 ezer forintot nyert a Dél-Dunántúli Alapítvány az NCA által kiírt pályázaton, amelyet a régió civil szervezeteinek támogatására ajánlott fel. A pénz egy részét G. Nagy Róbert vezető szeretné felajánlani az EKF Pécs 2010 program keretén belül felújítandó Eszperantó park-ra fordítani. A pécsi Városfejlesztési Fősztály megköszönte, de egyenlőre nem kívánt élni a lehetőséggel.

Újabb emléktáblát vésetett a DURA (2009.05.16. 11:12)
Deák Ferenc előtt tiszteleg a dombóvári Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány. Elnökük G Nagy Róbert elmondta, hogy közreműködésükkel készült el az az emléktábla, amely a szlovéniai Lendván lesz látható, a legnagyobb magyar -azaz Deák- nagyszüleinek egykori lakóhelyén. A gránitemléket hétfőn avatják fel.

Nyert is meg nem is a logópályázaton a dombóvári alapítvány (2009.04.20. 09:57)
Elindult a Magyarországi Eszperantó Szövetség (MESZ) logópályázatán a dombóvári Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány az Eszperantóért. A nyelv használói a legtöbb szavazatot a dombóvári pályaműre adták, azonban mégsem egyértelmű a civil szervezet győzelme. Harnyos Ferenc a MESZ alelnöke ugyanis a következőket írta: „egy profi szakember lesz az, aki megcsinálja a MESZ arculattervezését. Ő is megnézte a lógóterveket és lehet, hogy azokból választ, de lehet, hogy nem.”

Eszperantó délután Dombóváron (2009.03.30. 09:33)
Másodízben rendezett eszperantó vasárnap délutánt a dombóvári Eszperantó Kultúráért Alapítvány. Ennek részeként koszorúzás indította a napot a Művelődési Házban elhelyezett gránittáblánál, majd a Helytörténeti Gyűjteményben adott műsort eszperantó nyelven Kőszegi Csaba gitárművész és Szép Attila szekszárdi plébános, aki a 165. évvel ezelőtt született legendás magyar nyelvész, az eszperantó nyelv bevezetésének elkötelezett szorgalmazója, dr. Bálint Gábor munkássága előtt tisztelgett. Késődélután eszperantó szentmise volt a katolikus nagytemplomban, majd ugyanott a Kapos Kórus adott jótékonysági hangversenyt.

Civil kapcsolatok kiépítését erősíti a DURA (2009.03.22. 10:00)
Sikeresnek ítélte az NCA a dombóvári Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány az Eszperantóért pályázatát és a Zala György emléktákbla kihelyezését 500.000 Ft-tal támogatja. Ezt a pályázatot a zalaegerszegi és a dombóvári önkormányzat is támogatja, utóbbi 20.000 Ft-os összeggel. A pénzt a jövő hétvégi 2. eszperantó vasárnap-délután című programra fogja felhasználni a civil szervezet-tájékoztatott G. Nagy Róbert prezidanto.

Dombóvári ajándék, egri avató (2009.03.19. 14:21)
Ma délután avatják azt a gránit táblát Egerben,amely az 1844. március 13-án, Szentkatolnán született dr Bálint Gáborról, az első magyar eszperantistáról készült. A táblát a DURA, vagyis a Dombóvári Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány az Eszperantóért ajándékozta még decemberben az egri eszperantistáknak. Az esemény tiszteletére a helyszínre utazik G. Nagy Róbert az alapítvány elnöke is.

Dícséret a dombóvári eszperantósoknak (2009.03.02. 08:53)
Elismerést kapott a Dél-Dunántúli Alapítvány Szabó Imre műfordító-nyelvvizsgáztatótól a Magyarországi Eszperantó Szövetség elnökétől. Az Idegennyelvi Továbbképző Központ igazgatója dícséretesnek titulálta G Nagy Róbert és a helyi eszperantó nyelvhasználók törekvését a mesterséges nyelv korai népszerüsítőinek megismertetésére, melyet gránittáblák kihelyezésével ért el a szervezet. A dícséret a Művelődési Házban látható kőbe vésett arcmások láttán tört ki a szakemberből.

Eszperantó délutánt terveznek Dombóváron (2009.02.09. 14:04)
Eszperantó farsangi bálon vett részt a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány prezidantója a dombóvári G. Nagy Róbert. Tudósítása szerint a Humán Európa Szövetség által szervezett zalaegerszegi álarcos bálon bemutatták a szervezet közel 100 éves lemeradást pótló, amerikai csatos, ovális plakettjét is. Ez alkalomból jelentette be a márciura tervezett „II. eszperantó vasárnap délután” elnevezésű programot is, amelyet Dombóváron rendeznek.

Kiemelt hírforrása rádiónk az Alapítványnak (2009.01.07. 14:03)
Digitális naplót készített a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány az Eszperantóért, dombóvári elnöke G. Nagy Róbert. A prezidanto a térség médiumaiban megjelent cikkeket gyűjtötte össze. A megyei napilap, a kistérségi portál, az önkormányzat weboldala és az N-Joy Rádió összesen 45 alkalommal számolt be a civil szervezet tevékenységéről, amelyből a legtöbb, 25 megjelenést rádiónk biztosította, az elmúlt fél évben.

Új ismeretségek az eszperantó szervezetek között (2008.12.17. 10:46)
Országos találkozón vett részt a Dél Dunántúli Alapítvány dombóvári vezetősége. A „Civil Honfoglalás – Civil Vérszerződés” című ópusztaszeri találkozón tapasztaltakról G Nagy Róbert elnök elmondta: a mesterséges világnyelv gyakorlati alkalmazásaival foglalkoztak elsősorban és azokat a szervezeteket ismerték meg, akik ezt népszerüsítik. Számos alapítvány, így a dombóvári is közvetlen együttműködést alakíthatott ki másokkal.

Emléktáblák ajándékba az eszperantó nap alkalmából (2008.12.15. 13:49)
Ma ünneplik a nyelvhasználók az Eszperantó Könyv napját – hívta fel rádiónk figyelmét G. Nagy Róbert a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány elnöke. E napon született Lazar Markovics Zamenhof a nyelvhasználat megalapítója. A nemzetközi ünnep alkalmából a dombóváriak is részt vettek a tegnapi, fővárosi rendezvényen.

Dombóváriak az eszperantó kuratóriumban (2008.10.30. 15:05)
Változások történtek a dombóvári székhelyű Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány életében. A korábbi vidéki, -így nagykanizsai és zalaegerszegi tagok helyett- helyi kuratóriumi tagok töltenek be pozíciót Kőszegi Csaba Valér és Rostás János személyében-tájékoztatta rádiónkat G. Nagy Róbert elnök.

Folytatódnak az érettségi vizsgák (2008.10.27. 08:50)
Ezen a héten az idegen nyelvből, valamint a természettudományi tárgyakból tett vizsgákkal folytatódik az őszi érettségi. A régióban vizsgára jelentkezett 1362 diák közül legtöbben angol és német nyelvből érettségiznek. Akad azonban egy-két kuriózum is, egy-egy személy vizsgázik japán nyelvből, eszperantóból, faipari alapismeretekből, testnevelésből, spanyol nyelvből és mindössze 3-an jelentkeztek a Dél-dunántúlon olasz nyelvből – tudtuk meg Horváth Attilától, az Oktatási Hivatal regionális igazgatójától. A vizsgaidőszak november 28-ig tart.

Új kapcsolatokat keres az Alapítvány (2008.09.29. 14:49)
Bővíti ismeretségét a dombóvári Regionális Alapítvány. Felvették a kapcsolatot Gernd Mannuss-al, a Kernen-Dombóvár testvérvárosi kapcsolatokért felelős németországi vezetővel, aki megígérte, hogy segít kapcsolatot létesíteni dombóvár testvérvárosa: Kernen és környékén élő, az eszperantó nyelv iránt érdeklődő német állampolgárokkal. Az alapítvány a többi testvérváros eszperantó nyelvhasználóihoz is keresi az elérhetőséget, hogy kerekasztalt hozhassanak létre, ezzel is elősegítve a városok partnerségének elmélyülését.

Számadás az 1%-ok felajánlásáról (2008.09.03. 17:49)
15.858 Forint bevételre tett szert a dombóvári székhelyű Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány a személyi jövedelemadó meghatározott 1 %-os részének odaítélésekor, hiszen számos adófizető magánszemély az alapítványt jelölte meg kedvezményezettként. G Nagy Róbert elnök elmondása szerint a szakmai cserekapcsolatok segítését, ismeretterjesztést és jogvédő tevékenységet fognak finanszírozni a szerény összegből.

Pályázatokat nyert a dombóvári Alapítvány (2008.08.28. 12:23)
Pályázatokat nyert a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány. G Nagy Róbert elnök arról tájékoztatta rádiónkat, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma a rendelkezésre álló 100 millió forint keretösszegből 157 db támogatásra tett javaslatot, amelyből kettő az alapítvánnyal kapcsolatos. A nemzetközi szervezetekkel való együttműködésre 610 ezer, szakmai tanulmányútra 232 ezer forintos támogatást kaptak.

Eszparantót könnyebb tanulni (2008.08.13. 17:37)
Felvételizők között népszerűsíti az eszperantó nyelvet G Nagy Róbert a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány elnöke. Tapasztalatai szerint ugyanis a nyelvet középfokú szinten harmadannyi idő alatt lehet elsajátítani, mint a világnyelveket. A felsőfokú jelentkezések esetében akár 40 plusz pontot is hozhat az idegen nyelv, így aki most kezdi a tanulást, jövőre már nagyobb eséllyel vághat neki a felvételinek.

Eszperantót oktatnának az általános iskolában (2008.05.27. 15:36)
Felmérést készített a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány arról, hogy milyen az ismertsége a mesterséges nyelvnek a dombóvári általános iskolások körében. Ebből kiderült, hogy szinte semmit sem tudnak a diákok az eszperantó nyelvről. G. Nagy Róbert az alapítvány elnöke és Kőszegi Csaba titkár ezért egy multimédiás, eszperantó nyelvet bemutató órát tartott a Szent Orsolya Iskolaközpont felsős osztályainak, azt hangsúlyozva, hogy a középfokú állami eszperantó nyelvvizsga a középiskolai felvételizőknek 40 pontot ér és sokkal könnyebb megtanulni a nyelvet, mint bármelyik másikat.

Dombóvári eszperantósok a tv-ben (2008.05.09. 09:41)
Dombóvári eszperantó nyelvhasználókkal forgatott műsort az 5-ös csatorna televízió. A stúdióban Berényi Csilla, Örsi Ildikó, Besenyei Eszter és Németh Csaba beszélgettek a riporterekkel, meséltek az eszperantóról és hívták meg a stábot a nyári nagy nemzetközi ifjúsági eszperantó találkozóra, az IJK-ra, Szombathelyre. A 6 perces eszperantó-műsor felvételét meg lehet nézni az interneten a www.eszperanto.hu weboldalon-tájékoztatta rádiónkat G. Nagy Róbert a Dél-Dunántúli Alapítvány vezetője.

Eszperantó tradíciók Dombóváron (2008.04.01. 13:31)
Hagyományt indított útjára a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány Dombóvári csoportja. A 3 helyszín 2 ünnep 1 napon programsorozat a Művelődési Házban kezdődött megemlékezéssel azokra, akik a nyelv helyi úttörői voltak. A Helytörténeti Múzeumban Kirsch János szekszárdi diakónus méltatta a 1868. április 01-én született Lengyel Pál nyomdászt az egykori Eszperantó Világlap készítőjét. A harmadik helyszínen a Belvárosi Római Katolikus Templomban magyar és eszperantó nyelvű mise hangzott el, majd a Kapos Kórus adott hangversenyt, szintén két nyelven.

Eszperantót taníttatna második idegennyelvként a Regionális Alapítvány (2007.10.29. 13:45)
Levelet juttatott a dombóvári oktatási intézményekbe a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány dombóvári csoportja. Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy praktikus lenne eszperantó nyelvet taníttatni az iskolában második idegen nyelvként. Okként sorolták fel, hogy a második nyelvet már sokkal könnyebben sajátítják el a diákok, ráadásul az eszperantót főleg könnyen lehet tanulni és közvetlen lehetőség van a nyelv által kapcsolatot teremteni azokkal a külföldi iskolákkal, ahol már zajlik ez az oktatási program. A lehetőség után egyébként a következő országok iskolái érdeklődnek: Portugália, Lengyelország, Franciaország, Litvánia, Bulgária, Spanyolország, Olaszország, Németország, Nagy-Britannia és Magyarország.

Dél-Dunántúli szervezet képviselője is utazott az Eszperantó Világkongresszusra (2007.08.03. 14:00)
Holnap kezdődik Japánban a 92. Eszperantó Világkongresszus. A Jokohamában megrendezendő találkozón a Dombóvári székhelyű Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány is képviselteti magát egy fővel. Baksa József a kuratóriumi elnökség tagja, aki egyben a Magyar Eszperantó Szövetség elnöke is, jelen lesz a világraszóló eseményen.

Sikeres volt az Eszperantó Fesztivál Zalaegerszegen (2007.07.31. 17:03)
Mint arról rádiónkban korábban többször beszámoltunk, a megyeszékhely adott helyet a Nemzetközi Eszperantó Hétnek. A szakmai programokon a mesterséges nyelv kedvelői és művelő közül mintegy 250-en vettek részt, s a közel 20 országból érkezettek amellett, hogy a nemzetközi kapcsolatokat is ápolták, több konkrét eredményre is jutottak a jövőben elvégzendő feladatokkal kapcsolatban. Legfőbb céljuk, hogy az unió is elfogadja hivatalos nyelvnek az eszperantót.

Eszperantó Képzőművészeti Egyesület (2007.07.26. 17:02)
Az egész világon kuriózumnak számít az a képzőművészeti egyesület, akik néhány napja érkeztek az ÍRISZ Eszperantó Kulturális és Sportfesztiválra, Zalaegerszegre. Ők azok ugyanis, akik a művészeti céljaikon kívül az eszperantónyelvet használják összetartó erőnek. A közel egy hét alatt a megyeszékhely különböző pontjait örökítik meg festményeken. Ma a Falumúzeumnál jártak.

Eszperantó Képzőművészeti Egyesület (2007.07.26. 17:00)
Az egész világon kuriózumnak számít az a képzőművészeti egyesület, akik néhány napja érkeztek az ÍRISZ Eszperantó Kulturális és Sportfesztiválra, Zalaegerszegre. Ők azok ugyanis, akik a művészeti céljaikon kívül az eszperantónyelvet használják összetartó erőnek. A közel egy hét alatt a megyeszékhely különböző pontjait örökítik meg festményeken. Ma a Falumúzeumnál jártak.

Eszperantó ifjúsági hét Egerszegen (2007.07.21. 16:57)
Közel háromszáz vendég érkezik a világ valamennyi kontinenséről Zalaegerszegre, a nemzetközi eszperantó ifjúsági hétre. A fesztivál egyben jubileum is: éppen 120 évvel ezelőtt jelent meg az első eszperantó nyelvkönyv. A rendezvény keretében eszperantó nyelvtanári konferenciát és nemzetközi kongresszust is tartanak. Az ifjúsági hét utolsó napjaiban július 29-én dzsesszfesztivált rendeznek, ami az uruguayi Miguel Delaquin koncertjével zárul. A rendezvényt még az is különlegessé teszi, hogy a résztvevők szállásköltségeit pályázati pénzből fedezik.

Ma kezdődött a Magyar Eszperantó Szövetség által szervezett kongresszus (2007.07.21. 10:58)
Ma kezdődött a Magyar Eszperantó Szövetség által szervezett Eszperantó Regionális Nemzetközi Hét és a Magyar Eszperantó Kongresszus. A rendezvényen több mint 20 ország 300 képviselője között Dombóvári érdeklődő is akad G. Nagy Róbert Személyében. A Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány több, mint 20 fős közösségét elnökként képviseli a nemzetközi eseményen.

Interregionális Nemzetközi Eszperantó Ifjúsági Hét Zalaegerszegen (2007.07.15. 14:54)
Július utolsó hetében az eszperantó fővárosává válik a megyeszékhely. A rendezvényre 25 országból várnak résztvevőket a szervezők. A több mint 200 vendég bekapcsolódik majd az Egerszegi Búcsú eseményeibe is, sakkversenyeket tartanak, továbbá számos sportágban rendeznek afféle mini világ- és európa bajnokságot. Esténként zenei programok kínálnak majd kikapcsolódási lehetőséget.

Eszperantó nyelvű szentmisét szeretnének meghonosítani Dombóváron (2007.06.29. 09:11)
Eszperantó nyelvű szentmise Dombóvári meghonosítását szeretné a Dél-Dunántúli Regionális Eszperandó Alapítvány. Országszerte több helyen is celebrálnak eszperantó igét a főpapok, erre azonban Dombóváron még nem volt példa. G Nagy Róbert elnök 2008. április 01-re tervezi az első szentmise időpontját, amely egyben Lengyel Pál, a megye és az ország egyik első eszperantó nyelvhasználójának születésnapja is. Amennyiben az egyház nem talál kivetnivalót a lehetőségben, a tervek szerint éves hagyomány lehetne a régió nyelvhasználói számára.

Eszperantó tábla a dombóvári állomáson (2007.06.21. 09:08)
Újabb eszperantó emléktáblát helyeztetett el a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány, ez alkalommal a Dombóvári nagyállomás peron felőli oldalán. A MÁV ZRt. Területi Ingatlan Kezelési Központjának engedélyével leleplezett táblán az internet egyik jelmondata olvasható kétnyelven, miszerint „A világ megismerhető”. A magyar és az eszperantó szöveg között pedig a nemzetközi turizmus egyik jelképe, az ion oszlopfő jellegzetes záróeleme, a voluta látható.

Eszperantóban gondolkodtak a dombóvári vasutasok (2007.06.01. 11:56)
Érdekes felfedezést tett G. Nagy Róbert a dombóvári Eszperantó Nyelvhasználók vezetője a mesterséges nyelv helyi meghonosításával kapcsolatban. Az információt a Magyar Vasutas c. újság májusi száma tartalmazza, amelyben problémaként foglalkoznak a nemzetközi vasúti közlekedés nyelvezetének sokszínűségével. Ezt szeretnék kiküszöbölni a közös, eszperantó nyelvvel, amely meghonosítására már Dombóváron is volt példa. Olyannyira komolyan vették a nyelvet az egykori vasutasok, hogy az első jogfolytonosan működő helyi eszperantó klubot ők hozták létre.

Az eszperantó mozgalom Dombóváron >>