Emlékest a 125. évforduló alkalmából

Emlékest a 125 éves évfordulóról

Július 25-én, szerdán összejöttünk a Baross nagyteremben – együtt ünnepelni a nyelvünk születését. Hiszen ez évben nemcsak a MESZ vált 110 évessé, nem feledkeztünk meg a 125. évfordulóról sem.

Az előadó, Máté Sándor üdvözölve a jelenlevőket, beszélt néhány szokatlan, eddig nem ismert érdekességről. Többek között Az Első Könyről, melynek kéziratában már benne volt az első vers, cím szerint „Mia penso”. Várván a reggeli nyomtatást, Zamenhof (félve az esetleges kudarctól) izgatottan írta még késő este – a jól ismert versikét, a „Ho, mia kor’ „-t. Ezt is magába foglalta az Első Könyv, így a vers abban végül második lett!

Ezen kívűl az előadónk elmagyarázta, miért helyes mindkét dátum, július 14-ét és 26-át tekintve. Habár a „Julianus-naptár”-t már felváltotta a „Gregorianus”, 1582. október 4-e és 15-e között, mégis nem minden országban vezették be egy időben. Tehát – A régi Szovjetunióban csak 1918. január 25-én adott ki rendeletet Lenin a cseréről (a julianus-ról a gregorianus-ra), így a 31-ét, a januárit a 14-e, a februári követte! – A megírt dokumentumok előtte használták a 14-it, de azután a 26-i dátumot. Mindkettő helyes!!!

A nagyon érdekes, figyelem felkeltő előadást követően hozzászólt kedves vendégünk, Krishna Kumar Bhatia. Beszélt az „Eszperantó ország”-ban eltelt kezdeti éveiről, hogyan ismerte meg a nyelvet, hogyan tudta használni külföldön, és milyen módon talált igazi közösségre az eszperantistáknál.

Hamarosan baráti társalgás formálódott a jelenlevők között, köszönhetően többek között – Dudich Professzor úrnak, Nanovfszky úrnak és a Molnár orvos házaspárnak.

János és Edit, vezetőségi tagjaink megmutatták mindenkinek az első emeleten a nagyon tágas és modern színháztermet, ahol bármilyen esemény alkalmából össze tudunk jönni, együtt ünnepelni.

Külön hálásak vagyunk Julikának, kedves „Háziasszonyunk”-nak, aki (szokásához híven) ismét elkényeztetett bennünket – finomságokkal, gondoskodván a jó közérzetünkről.

Végül mi lelkesen elhatároztuk, hogy a következő 125. évfordulót – feltétlenül együtt ünnepeljük majd!  🙂

Legyen így!

 

A MESZ-vezetőségének nevében

Máté Sándor