Az eszperantó a világban és Magyarországon

Mi sem bizonyítaná jobban, hogy van létjogosultsága az eszperantó nyelv tanításának és azt követő hasznosításának, mint hogy hazánkban és külföldön is egyre nagyobb érdeklődés övezi.

Ennek egyik bizonyítéka lehet, hogy a Nyíregyházi Főiskolán működő Student Stop Nyelviskola is a választható idegennyelvek mellett tanfolyamra tűzte a tanulók számára, ahol jelenleg is több lelkes csoport próbál eredményesen részt venni. Az ő legnagyobb örömükre megtapasztalhatták, hogy mennyire is élő nyelvről beszélünk. 2012. 01. 11-én és 12-én tartandó délutáni óráikra ellátogatott egy Dél-Koreai fiatal hölgy Seo Hee, aki hazájának fővárosában Szöulban általános iskolai tanári munkája mellett három hónapja az eszperantó nyelv tanulásával tölti idejét. Jelenleg egy európai körút részeként, olyan országokat és annak csoportjait látogatja meg, ahol ez a nyelv szükséges egymás megértéséhez. Így lehetőséget adva, hogy órai keretben együtt tanulhattak a diákok egy másik országban élő eszperantistával, akinek célja volt, hogy tovább bővítse tudását és gyakorlatot is szerezzen benne. Ezen kívül találkozott a városunkban működő Verda Stelo Eszperantó Társaság klubtagjaival, akikkel szintén sikerült egy kis időt eltöltenie, megismerve ezáltal kultúránkat és bemutatva sajátját. Remélhetőleg ezen a példán felbuzdulva a magyar diákok is kedvet kapnak, hogy hasonlóan bátran terjesszék az általuk választott nyelvet, abban a hitben, hogy bárhová mennek a nagy világban sikerül megértetni magukat, rövidebb idejű komoly tanulás után is.

Külön köszönet Sereghyné Zengő Enikő eszperantó nyelvtanárnak, aki lehetővé tette ezt a mindkét fél számára hasznos és élményt adó találkozót, azzal, hogy vendégül látta a hazánkba látogató Seo Hee- t, megismertette vele Nyíregyházát és nevezetességeit, néhány közeli településsel együtt.
Ezen cselekedete csak töredéke eszperantista munkálkodásának, a tanításának és a mozgalomban való aktív részvételének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük