Verda stelo – Eszperantó nyelvű dal a Besh o droM ünnepi lemezén

Új lemezzel ünnepel a 25 éves Besh o droM –
Kultúra, 2024.04.02 –

Hova lesz a séta? címmel új lemezzel ünnepli megalakulása negyedszázados évfordulóját a Besh o droM, a hazai világzenei színtér meghatározó csapata.

„Az album címe egy régről ismerős mondat, ami az alá-fölérendeltségre utal, a borítón látható rendőrarc is ezt erősíti. De lehet olvasata a dolognak, hogy a Besh o droM másik alapítójával, Barcza Gergővel együtt hosszú évek óta külföldön élünk, ő Jeruzsálemben, én Bristolban, a többiek Magyarországon” – mondta Pettik Ádám, a zenekar ütőhangszerese, énekese, egyik vezetője az MTI-nek.

A Besh o droM védjegyévé vált hangzás, a magyar népdalokból, a környező országok dallamaiból, és más, olykor rockos, funkys elemekből összerakott zene a csapat hetedik stúdióanyagán is meghatározó.

„Immár a sokadik lemezt készítettük távmunkában, a technikai lehetőségek miatt ma már arra sincs szükség, hogy stúdióban együtt rögzítsük a számokat. Sokszor teljesen esetleges, miből lesz egy dal. Az új anyagon szereplő Verda stelo például úgy lett, hogy egy baráti beszélgetés során szóba kerültek a jelképek, és az eszperantó nyelv szimbóluma a zöld színű ötágú csillag. Arra gondoltam, milyen vicces lenne, ha a Taurus ismert rockdalához, a Zöld csillaghoz kapcsolódva készülne egy eszperantó nyelvű dal. Ehhez született Konok Péter szövege és gitárosunk, Hámori Máté zenéje” – idézte fel Pettik Ádám.

A cikk további része itt olvasható, a dal pedig az alábbi lejátszóra kattintva hallgatható meg.