Mi parolas esperanton, kaj vi?

A nyelv kitalálója és megalkotója egy lengyel származású szemorvos Lazaro Ludoviko Zamenhof volt. 900 szó, 16 nyelvtani szabály és beszélgethetünk is.

A legrövidebb utat az emberek szívesen járják hosszabb mellékutakon. Ez igaz valamennyi területre, amelyen részt veszünk. Tanulmányaimból adódóan tapasztalom, hogy az egy közös cél mindig akadályokba ütközik.

Magyarországon évek óta minden kora nyáron számtalan statisztika jelenik meg arról, hogy hány oklevelet szerzett főiskolás, diplomás hallgató kerül a nagyvilágba. Ahogy kiemeltem oklevelet szerző nem pedig diplomát, azaz a nyelvvizsgák hiánya nagyon nagy probléma nálunk. Cél az, hogy minél nagyobb százalékban legyen a nyelvvizsgákkal rendelkezők száma, hisz ez mindenkinek az érdeke, mégis az országunk oktatása nem ad erre kellő lehetőséget. Középiskolai tanulmányaim alatt egy nyelvből a négy év alatt öt tanárom volt, ami azt jelenti ötször kezdtem az abc tanulását. Nem állítom, hogy hozzá nem értő emberek koordinálják az oktatás menetét, de az, hogy ők nem tudnak megegyezni az érezhető a változtatásokon. 

Mi is lenne a megoldás? Sokan téves képzetekkel élnek az eszperantó nyelvről. Szerintem, ha az utcán embereket megkérdeznénk, alig ha tudnának bármit is mondani róla azon kívül, hogy talán egy könnyen tanulható nyelv. Nyelvvizsga kell gyorsan és könnyen, tanulj eszperantót szlogen ismert sokaknak. Ha mindez igaz, akkor miért ne lehetne nagyobb körben tanítani? Kérdések hada sorakozik fel és igenis össze kell fogni és lépéseket tenni a saját érdekünkben, ami mellesleg az ország hasznára is válik. Véleményem szerint már általános iskola alsó tagozatában kötelezővé kellene tenni egy könnyen tanulható nyelv tanítását. A választás az eszperantóra esne, hisz nagyon sok érv szól mellette. Egy mondatban leírható, az eszperantó nemzetektől független, mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító, élő, mesterséges eredetű, semleges nemzetközi nyelv. Nemzetközi, azaz különböző nemzetek alanyai társaloghatnak, könnyen tanulható hisz a szerkezete logikusan, egyszerűen van felépítve. A megoldás annyira szemet szúr, létezik egy olyan nyelv, amivel nem kerülhetünk hátrányba, hisz nem lehet senki anyanyelve. Milyen szép is lenne, ha bárhova utazhatnánk, és nem okozna fennakadást megszólalni, segítséget, tájékoztatást kérni.

Az eszperantó megszületése, ahogy a neve is tudatja, valamilyen reményt ad, hogy elérhető legyen az, hogy a világ másik oldalán is ismerkedjünk. Sokan erre azt mondanák, arra ott az angol nyelv, de gondoljunk csak bele, egy anyanyelvű angol előnyökkel rendelkezik egy más nemzetiségű csak angolt beszélővel szemben. Ez nem jelenti, hogy a többi nyelvet akkor már nem is kellene megtanulni, csak ez egy nagyon jó alap lenne. A kisiskolások megízlelnék egy idegen nyelv ízét és könnyebben kóstolgatnák a többit is. Nagyon fontos szorgalmazni a nyelvtanulást itthon, elmaradottak vagyunk a többi országhoz képest, ez nagy hátrányt okoz a mindennapjainkban. Szükség van arra, hogy a hétköznapi emberek, tehát mi próbáljanak hatni az általunk küldött vezetőkre, hisz a mi érdekeinket képviselve vannak ott.

Sári Alexandra