Beszámoló a komlói Főnix Kamarakórus meglepetés-koncertjéről

Kedves Eszperantisták!

Szeretném megosztani Veletek egy felejthetetlen élményemet.

Mint a 12 éve megalakult komlói FŐNIX Kamarakórus menedzsere, úgyis mint a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Művészkör: Írók, költők Baráti Társaság elnöke meghívást kaptam a komlói Közösségek Házába a kórus adventi koncertjére, ahol olyan meglepetés várt, amire nem is számítottam.

Tiszteletemre és a gyógyulásomért elhangzó lélekemelően szép dalok – melyeket 3 éve még én is énekeltem – szívemig hatoltak. Különösen meghatódva hallgattam az általam betanított eszperantó szövegű kedvenc dalomat és Siroki Edit kórustársam által dalba öltöztetett „La flamo de amo” „A szeretet lángja” c. versemet Nyúl János gitárkíséretében és Cs. Gillich Gabriella  karnagy vezetésével. Meglepetésemre a távolból megérkezett Adorjáni Csilla orgonaművész barátnőm, aki zseniális zongora játékával szerzett örömet nekem.

Adorjáni Csilla

Ezen a koncerten főnix madár képében jelentem meg. A madár, aki hamvaiból is feléled. Mivel énekelni  az állapotom miatt nem szabad, így a karnagy kérésére szóban köszöntöttem a kedves vendégeket. A közönség között az eszperantó nyelv támogatói is érdeklődve hallgatták a műsort.

Az üzenet, melyet örömmel továbbítottam a kórus mottója volt. Babits Mihály második énekből az idézet:

„Mindenik embernek lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. Akinek a lelkében szép az ének, az hallja a mások énekét is szépnek „

Miĥaelo Babits: La dua kanto

„En animo de ĉiu homo estas melodio, kaj sian animon aŭdas en ĉiu melodio. En kies animo ĉi kanto bele sonas, Ankaŭ alies kanton bela li aŭxdas.”

Ez dalban is elhangzott. A műsor végén megköszönve a  meglepetés koncertet örömmel adtam át a kórustársaimnak a betegségem alatt a gyógyulásomhoz segítő festményeimet. Ez volt az én meglepetésem személyre szólóan, melyet csodálattal fogadtak.

Végtelen nagy öröm számomra, hogy beteljesülhetett egy álmom. Hosszú szünet után a kórus egyenruhájában a büszkén viselt zöld eszperantó sállal, ismét a kórussal lehettem és hogy a kórus szeretettel készült erre a meglepetés koncertre, mely lelki töltődést adott a további küzdésemhez, a gyógyulásomhoz.

Köszönetet mondok Árgyelán György PRO CIVITATE díjas komlói fotóművésznek, aki megörökítette a meglepetés koncertet videó felvétellel és fotókkal.

Barátsággal: Eszes Mária
a MESZ tiszteletbeli elnöke

Komló, 2022. december 8.