Faragó Katalin Pro Urbe díja Hódmezővásárhelyen

La 15-an de marto, 2023 Katarina Faragó (Katalin FARAGÓ) ricevis la honorigon Pro Urbe de la urbo Hódmezővásárhely.

Díszközgyűlést tartottak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából szerdán Hódmezővásárhelyen, amelynek keretében Pro Urbe díjakat és más rangos elismeréseket adtak át.

„Olyan kiváló embereknek adjuk át a város elismeréseit, akik a közért áldoztak, a közösségért tettek valamit, akiknek az egész város hálás a cselekedeteikért. Az általuk képviselt kultúra a szabadság mellett a jólétet is táplálja. A kitüntetésük egyben példamutatás is. A célunk, hogy a köztünk élő hősöket jutalmazzuk, s ezzel másokat is ösztönözzünk a város és a köz javának szolgálatára” – mondta el Márki-Zay Péter polgármester.

A Közgyűlés határozata értelmében PRO URBE (A Városért) kitüntetésben részesül Faragó Katalin kiemelkedően magas szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere gratulál Faragó Katalinnak

Faragó Katalin Hódmezővásárhelyen született, jelenleg is itt él. Jelenleg egyéni vállalkozó, nyugdíjas. Orvosi szakkönyvtárosi diplomája mellett, gép-és gyorsírói végzettsége, és orvosi gyógymasszőri, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, természetgyógyászati alapmodul, nemzetközi idegenvezetői diplomája van. 1986-ban az Egészségügy Kiváló Dolgozója elismerést kapott. Eszperantó mozgalmi tevékenysége 1973. április 14-én kezdődött.

1975 szeptemberében megalapította az Orvos-Egészségügyi Eszperantó Szakcsoportot, országosan a második csoport volt, 1995-ben csatlakozott a tagság a budapesti Orvos-Egészségügyi Eszperantó Szakcsoporthoz, amelynek azóta is tagja.

Az eszperantó területén helyi, megyei és országos elnökségi tagsága volt 1975-től 2005-ig, több mint 70 kiállítás szervezése a helyi Egészségügyi Klubban 25 év alatt. Főrendezőként: 4 egészségügyi eszperantó világkongresszust, 4 európai egészségügyi eszperantó kongresszust, 20 „Varga Miklós” asztalitenisz nemzetközi emlékversenyt, továbbá 30 éven át 3 napos Eszperantó Kulturális Módszervásárt szervezett. Emellett Mártélyon eszperantó nyári tábort, Hódmezővásárhelyen pedig Országos Eszperantó Szavalóversenyt szervezett.

1974 októberétől tanítja az eszperantó nyelvet, melyhez saját – kéziratban lévő – tanjegyzetet készített, amit évente bővít, átír és abból tanít. Számitásai szerint több mint 2000 diákja volt. A Szegedi Tudományegyetem Nyelvi lektorátusán 9 éven át vizsgabiztosként is dolgozott eszperantó területen, 1995-ig. Egészségügyi szakmai anyaggal bővített felsőfokú állami eszperantó nyelvvizsgával rendelkezik.

Dr. Berényi Károly alpolgármester gratulál Faragó Katalinnak

Öt alkalommal köszönthette az eszperantó világkongresszust a magyar eszperantisták nevében. Tagja a Magyarországi Eszperantó Szövetségnek, annak tiszteletbeli elnöke 2021 óta, a Nemzetközi Eszperantó Oktatók Ligájának, a Nemzetközi Eszperantó Szövetségnek , az Egészségügyi Eszperantó Világszövetségnek, utóbbinak 2014 óta „Honora membro” (tiszteletbeli) tagja.

A Pro Esperanto kitüntetést 2020 decemberben kapta meg Budapesten. Nemzetközi eszperantó nyelvű idegenvezetői diplomáját Lengyelország 1995-ben szerezte.

Nemzetközi ifjúsági és nőpolitikai tevékenységét – az eszperantó mozgalom segítségével – értékelve megkapta az Országos Béketanács Arany plakettjét, majd 2014-ben Nepálban megrendezett UNESCO nemzetközi szimpóziumon a 25 európai személy közül : „Akikre büszkék vagyunk” címmel az egyik Faragó Katalin lett, Magyarországról egyedüliként.

Eszperantó tudományos tevékenységéért 1989-ben vehette át Brightonban a nemzetközi Shinoda díjat, melyet addig csak orvosok kaptak meg. A Yumeiho® terápiával 1995-ben Ternopilban (Ukrajna) az ott rendezett IMEK során ismerkedett meg mint páciens, majd a tankönyvet átnézve megkérte a fordítói és átdolgozói engedélyt dr. Saionji Masayuki mestertől. Igen sok Yumeiho® tanfolyamot szervezett, és diplomákat szerzett ezen a területen 6 dan fokozatú terapeuta. Ezzel a fokozattal a világon csak három terapeuta rendelkezik, közöttük egyedüli nőként Faragó Katalin.

Számos előadása volt eszperantó világkongresszusokon, bemutatókkal a Yumeiho® terápia alkalmazása (cukorbetegeknél, gerincbetegségekben, mozgásszervi betegségeknél, pajzsmirigy és a meddőség kapcsolatáról stb.), például Angliában (1x), Ausztriában (1x). Belgiumban (1x), Brazíliában, (1x) Bulgáriában (6x), Csehországban (2x), Finnországban (1x), Franciaországban (5x), Lengyelországban ( 10x) Romániban (1x) Svájcban (1x) Svédországban (1x) Szlovákiában ( 2x) Szerbiában (1x) Ukrajnában (1x) Japánban először 1998-ban 10 napig volt. Tokióban a Mester meghívására, ahol előadásokat tartott a Mester kérésére, majd 2016-ban, 2018-ban és 2019-ben ismét előadásokat, bemutatókat tartott, illetve 6 danosként vizsgáztatott is. Idén 2023. április 21-én indul egy kis csoporttal Tokióba, ahol 5 danos oktatói szinten öt diákja vizsgázik majd.

A Magyarországi Eszperantó Szövetség vezetősége és tagjai nevében gratulálunk az elismeréshez!