Beszámoló a Zamenhof emlékünnepségről – 2017

Beszámoló a 2017. december 17. napján tartott Zamenhof emlékünnepségről

A Magyarországi Eszperantó Szövetség alelnöke, operatív vezetője Nagy János az idei évben is megszervezte a Zamenhof emlékünnepet, mely a nyelv megalapítójának 100. és az eszperantó könyvének 130 évvel ezelőtti kiadás alkalmából történt.

Az ünnepség az eszperantó himnusszal vette kezdetét, majd az elnök asszony Eszes Mária megnyitotta a rendezvényt.

Köszöntötte az UEA alelnökét Stefan MacGill urat, a MESZ tiszteletbeli elnökét prof. dr. Nanovfszky György urat és nejét, Martin Stuppig urat Ausztriából, az UEA küldöttjét Ködmön Károlynét, az Egészségügyi eszperantó  szakcsoport vezetőjét dr. Farkas Juliannát , a tagszervezeteket és vendégeket.

A műsorvezetés két nyelven történt, mivel több civil vendég megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

Az elnök tájékoztatást adott részükre dec. 15-e jelentőségéről és ismertette, hogy a nyelv megalapítójának mi volt a célja az eszperantó nyelvvel.

Gondolatait megosztotta az eszperantistákkal, kérte, hogy a mozgalmat egy óriási gépezet fogaskerekeiként a cél érdekében közösen, önzetlen, segítő munkával szüntelenül, kifogyhatatlan erővel, hittel és reménnyel továbbra is segítsék úgy, hogy méltó utódai lehessünk a nyelv megalapítójának.

A Szövetség vendége volt az UEA alelnöke Stefan MacGill, aki ünnepi beszédében méltatta L.L. Zamenhof életét, munkáját és értékes előadást tartott az eszperantó nyelv fontosságáról.

Ezt követte Nagy János előadása a „Zamenhof emléktúra” címmel, melyben beszámolt új ötletének megvalósításáról, a teljesítmény emléktúráról, melyben lehetőség nyílt megismertetni az eszperantó emlékhelyeket is a túrázók és családok körében.

Az alelnök sokoldalúságát tükrözte a filmvetítéssel egybekötött élményszerű beszámolója, mely mindannyiunk számára meglepetés volt. A sok-sok kupa, emléklap, oklevél, érem, kitűző bizonyította a teljesítményét a maratoni futástól kezdve a több mint 100 km-es burgenlandi túráig.

A túrákról készített fotók önmagukért beszéltek, de a szintkülönbségeket (több ezer méter)  és annak verejtékes megtételét- minden időjárási viszonyoknak megfelelően, olykor életveszélyessé vált terepeken is- csak ő élhette át a túrázáskor.

A Zamenhof emléktúra itiner szerkesztését és az eszperantó bemutatásának fordítását Gados László készítette, melyért a szövetség köszönetet mond. A legfontosabb  információkat Nagy János gyűjtötte össze , a részletes útvonalleírást térképpel, ellenőrző pontokkal, levelezéssel és hatósági engedélyekkel , igazoló lapokat, ahová az ellenőrző pontok pecsétjei kerültek.

A MESZ elnöke Eszes Mária gratulált az elnökség és valamennyi eszperantista nevében megköszönte Nagy János kitűnő ötletét, a Zamenhof emléktúra megszervezését egész éves áldozatos munkáját és „Szárnyalás” című saját amatőr festményét ajándékozta a MESZ további szárnyalása szimbólumaként.

Az elnökasszony saját versével és ajándékkel mondott köszönetet az Eszperantó Egészségügyi Szakcsoport vezetője Dr. Farkas Juliannának, aki egész évben segítette a Pécsi Művészkör és a FŐNIX kamarakórus munkáját.

Ezek után Mézes Gyöngyi zenetanárnő meglepetése következett.

A százhalombattai néptáncosok műsora nagy tetszést váltott ki a résztvevőknél és a közös tánc tanulásnak is sikere volt.

Az ünnepség befejezése előtt a MESZ elnöksége lehetőséget adott Besenyei Anna és Wacha Balázs bejelentéséhez az adományozás gyűjtésére.

A Zamenhof emlékmű egyéni koszorúzásának bejelentése után az ünnepség zárásaként Nagy János meglepetése következett, a Zamenhof ostya portréval díszített óriás marcipán bevonatos csoki torta.

A MESZ vezetősége köszönetet mondott a főszervezőn Nagy János személyén kívül az előadóknak, segítőknek, a hang technikusnak Romcsek Kálmánnak, a fotósnak, Márton Józsefnek, Mézes Gyöngyinek a néptáncos műsor szervezőjének, Bessenyei Annának és Köles Ilonának a díszletekért.

Az adminisztrációs és pénztárosi munkákért Ködmön Károlynénak és Juhász Évának.

Befejezésül az elnök és az alelnök mindenkinek Áldott Karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag , egészséges, sikeres új esztendőt kívánt.

A Zamenhof emlékünnep jó hangulatban zajlott és mindenkinek emlékezetes marad.

A Zamenhof emlékünnepséget lejegyezte: Eszes Mária

2017. december 30.

További képek a galériában: