Beszámoló a Pécsi Művészkör: Írók, Költők Baráti Társaság rendezvényéről

Pécsi Művészkör: Írók, Költők Baráti Társaság a civil szervezetekkel kiszélesítette kapcsolatát, nevezetesen a Magyarországi Eszperantó Szövetséggel is. Kölcsönösen, szívesen látogatja egymás rendezvényeit. A Szövetséget meghívta Pécsre 2014. okt. 18-ra.

A vendégeknek megérkezéskor bemutatásra került a pécsi Tudásközpont impozáns épülete a híres Kaptár -ral, majd, az eszperantó park és a belváros meglátogatását követően egy kisvonatozás élményben részesülve részt vettek a Művészkör programjában.

Gazdag és színes műsor várta a nagy létszámú érdeklődő közönséget is.

Annak ellenére, hogy munkanap volt, a Civil Közösségek Házának dísztermét több mint 80 ember betöltötte.

A rendezvényt Bárdosné Tóth Lídia a Művészkör versírója és a versek dalba öltöztetője Pintér Béla: Homokba kell írni c. dallal köszöntötte, majd Eszes Mária a Művészkör elnöke Petőfi Sándor: Itt van az ősz itt van újra c. vers idézettel, mely a közönséggel együtt hangzott el.

Majd ezt követte a Civil Szervezetek, az irodalmi körök vezetőinek és vendégek köszöntése

– N. Pető Szigethy Ilona, szerző, alkotó, a Szigethy Irodalmi és Művészkör alapító vezetője,

– a pécsi Cinke Program művészeti vezetője Bartalovics Zoltán

– a Magyarországi Eszperantó Szövetség alelnöke Budapestről Nagy János,

– az Országos Idegenvezetői Egyesület elnök asszonya, Dr. Sárhegyi Erzsébet

– a pécsi eszperantó vasutas klub vezetője Moró Alfonz,

– a komlói Hét domb egyesület vezetője, és egyben újságíró Őri Zsuzsanna,

– a Polgárőrség Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesületnek 21 éve választott elnöke Venczel Tibor.

– Orcsik Ferenc pécsi regényíró

– Anjo Amika énekes előadóművész, mint meglepetésvendég.

-A Művészkör elnök asszonya külön tisztelettel köszöntötte prof. Dr. Nanovfszky György ny. nagykövet urat, egyetemi tanárt, Eszperantó Világszövetség tiszteletbeli tagját, a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnökét ex elnököt, valamint

Dr. Dudich Endre professzor úr geológust, az Eszperantó Világszövetség tiszteletbeli tagját és a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnökét.

Majd a művészkör festőművészeinek köszöntése következett, akiknek a kiállítását megtekinthették az érdeklődők.. Pandur Mária –olajfestészet, Bubori Tamás-olajfestészet, Papp Judit-melegítéses viasztechnikával készült képei, Kovácsné Büki Anna olajfestészet-grafika, Vörös Ferencné ikonfestészet,Őri Zsuzsanna-természettel természetesen virágkompozíció, Jaksics Etelka –gobelin, Ricz Józsefné Szilvia ékszerkészítő,N. Pető Szigethy Ilona akril festészet, és Eszes Mária akril festészeti képek.

A műsor kezdetében az asztalon meggyújtott gyertyák az aradi vértanúkra, a halottak napja közelében az elhunyt alkotótársak, valamint Pécs és Komló kapcsolatában a hős bányászok emlékére égett.

Őri Zsuzsanna aradi emlékezése után- Eszes Gyula a pécsi Művészkör volt tiszteletbeli tagja díjnyertes verse hangzott el felvételről,

majd Az elmúlás c. dalt szájharmonikán eljátszotta az országosan ismert előadóművész Wache Jánosné, aki Komlóról érkezett.

Ezután N. Pető Szigethy Ilona a Szigethy irodalmi kör alapítója, vezetője festőművész előadásában hallhattunk az eszperantó irodalomról és fordításokról. Majd Pető Emerencia szavalóversenyen díjazott verse hangzott el. Domokos Imre eszperantista műfordításában D. Nagy László dalszerző verselőadása következett.

A meglepetésvendég Anjo Amika eszperantista énekes előadóművész bemutatását követően csodaszép hangjával eszperantó dalokkal szórakoztatta a közönséget, igen nagy sikerrel. Vastapsot kapott.

Ezután Nagy János a MESZ alelnöke Wass Albert üzenet haza c. vers nagyszerű előadásával lepte meg a közönséget.

A vershez kapcsolódva fiatal tehetség Zsula Ákos klarinéton játszott.

Majd ezután került sor az „Őszköszöntő” c műsor keretében Nemere István: Nano c. könyvbemutatójára, melyen a könyv főhőse prof. Dr. Nanovfszky György és prof. Dr. Dudich Endre érdekfeszítő előadásban részesítette a közönséget . Eszes Mária megemlítette, hogy igen nagy megtiszteltetésnek veszi a személyes ismeretségét a több nyelven beszélő professzor úrral, hiszen a közelmúltban Ő nyitotta meg festészeti kiállítását egy nemzetközi eszperantó rendezvényen.

A könyvbemutatón elhangzott Hossó Nikoletta a Magyar Nemzeti Bank titkárságvezető figyelemfelkeltő ajánlása , melyet Eszes Mária ismertetett. A könyv rejtelmeibe Hossó Nikoletta írása vezetett be bennünket, mely a soknyelvű diplomata kalandjairól szól öt kontinensen, Nemere István lejegyzésében. A nagykövet úr, prof. Dr. Nanovfszky György átéléssel beszélt könyvének megszületéséről, Nemere Istvánnal kötött barátságukról az eszperantó életben .

A bemutatás oly annyira felkeltette az érdeklődést, hogy igen sok könyv gazdára talált.

A professzor úr örömmel dedikálta könyveit.

Eszes Mária hozzáfűzte, hogy olyan a könyv, mely folyamatos olvasásra készteti az olvasót. Ezt a könyvet valóban nem lehet letenni.

A könyvbemutatót Dr. Dudich Endre professzor úr bölcs szavaival és saját Mégis című versének kitűnő előadásával zárta.

A több, mint 600 könyv írója Nemere István a könyvbemutatón külföldi tartózkodása miatt sajnos nem tudott jelen lenni, de munkásságát távollétében is méltatta Orcsik Ferenc pécsi regényíró.

A Művészkör felkarolja a fiatal tehetségeket, lehetőséget ad arra, hogy bemutatkozzanak.

Ez alkalommal Bartalovics Tímea verselőadását hallhatta a közönség. Majd a Cinke Program művészeti vezetője Bartalovics Zoltán A két világ között c. könyvéből hallhattunk egy verset.

A műsort A múlt ösvényén c. díjnyertes filmbejátszás zárta Bencs Gizella alkotóval.

Majd a Művészkör és az eszperantó nyelv kapcsolódásaként elhangzott Ĉardo ĉe la vilaĝlimo Kalocsay Kálmán fordításában Falu végén kurta kocsma c. versből részlet feladványként és a megfejtő eszperantó jellegű ajándékot kapott.

Így az eszperantó nyelv hangot kaphat az irodalmi alkotásokon keresztül egy civil szervezet programjában Pécsett.

Ezután a művészkör elnöke megköszönte a részvételt és átadta a meglepetés ajándékokat a vendégeknek Vörös Ferencné olajfestészetéből és Papp Judit melegítéses viasztechnikával készült festményeiből egy-egy példányt, valamint a Művészkör verses CD összeállítását egy tájjellegű bor kíséretében.

A Művészkör ajándékot küldött az író Nemere István 70. születésnapjára.

Búcsúzásképpen Anjo Amika egy mindenki által jól ismert dallal énekeltette meg a közönséget.

Reméljük, hogy nem csak a pécsi közönség, de a vendég előadók is jól érezték magukat Nemere István: Nano c. könyvbemutatón, a Művészkör Őszköszöntő c. műsorán és kellemes élménnyel gazdagodva tértek haza Európa Kulturális fővárosából Pécsről.

Bízunk benne, hogy a kultúra és az eszperantó nyelv továbbra is összeköti a két civil szervezetet, kapcsolata a jövőben is gyümölcsöző lesz és a Művészkör jövő évi programjában Anjo Amika énekes vendég előadóművész csodás hangjával ismét elvarázsolja a pécsi közönséget és Nagy János előadásában is hallhatunk még alkalomhoz illő verset kedvelt irodalmi alkotásokból.

A beszámolót 2014. október 29-én készítette:

 

Eszes Mária
Pécsi Művészkör: Írók, Költők Baráti Társaság elnöke