A komlói ”Főnix” szárnyalása az eszperantó kongresszuson

A komlói „FŐNIX” kamarakórus Cs. Gillich Gabriella karnagy vezetésével a Magyarországi Eszperantó Szövetség elnöksége nevében – Nagy János alelnök meghívására – három napig a magyar fővárosban szerepelt.

A 19. Nemzetközi Egészségügyi Eszperantó Kongresszus a közelmúltban tartotta nagyszabású rendezvénysorozatát orvos professzorok, egészségügyi dolgozók, gyógyszerészek és természetgyógyászok részvételével, Magyarország részéről Faragó Katalin főrendező koordinálásával. Ebből az alkalomból kapott meghívást a nyolctagú, több nyelven éneklő komlói kar.

A megnyitón a közönség együtt énekelte a kórussal az Eszperantó Himnuszt, majd koncertet adott a kongresszus résztvevőinek.

Kísérő rendezvényként az eszperantista művészek nemzetközi kiállítását Prof. Dr. Nanovfszky György nagykövet, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg (ikonfestészet, tájfestészet, kavicsgrafika), ahol komlói kórustársunk Eszes Mária zsűrizett festményeivel is jelen volt. A megnyitó programját szintén a „FŐNIX” kamarakórus műsora színesítette.

Másnap a színvonalas eszperantó, magyar és angol nyelvű előadások után a program este az „EURÓPA” rendezvényhajón folytatódott, ahol a kórustag, Eszes Mária, mint idegenvezető, partnerével, Nagy Jánossal rendhagyó módon (Buda és Pest beszélgetése) mutatta be a főváros nevezetességeit eszperantó nyelven. A hajóprogram zárásaként a kórus ismét megmutathatta sokszínűségét, hisz minden nemzet kedvére szólt a zenei összeállításuk, melyre méltán kaptak nagy tapsot.

A harmadik napon római katolikus szent misén énekelt a kórus eszperantó nyelven. Ezt követően egyházi művekből készült összeállításukat adták elő Farkas Józsefné Éva néni, a budapesti eszperantisták melegszívű tanácsadójának tiszteletére, a 90. születésnapja alkalmából, akitől lélekemelő példabeszédet hallhattak a résztvevők a templomban, szintén eszperantóul.

A három nap alatt sok-sok információval, tapasztalattal, élménnyel és új kapcsolatokkal gazdagodott a „FŐNIX „kamarakórus. A színvonalas szereplésüket oklevéllel minősítették, melyet a krakkói Jagelló Egyetem professzora Dr. Wlodzimierz Opoka adott át a kórus karnagyának Cs. Gillich Gabriellának.

Megtiszteltetés volt a kórusnak, hogy Komló város hírnevét vihette több országnak. (A fotót Dr. Christoph Klawe –Germanio- az UMEA elnöke készítette.)

A kórus köszönetét fejezi ki dr. Molnár Lajosnak és dr. Farkas Juliannának a fordításért, és a szervezőknek, Faragó Katalinnak a szolgáltatás nyújtásáért, valamint Lindwurm Editnek és Nagy Jánosnak segítő munkáját.

HegyhátMédia Kft. 2014.08.16. Eredeti cikk >>