ZEO

Volt egyszer egy Reményország – Esperlando

Reményország-klub Egerfarmoson | 2007. szeptember 11. Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt napokban az egerfarmosi Esperlando (Reményország) elnevezésű eszperantó klub vezetősége találkozóra hívta a helyi képviselő-testületet, a civilszervezetek vezetőit és vendégként az egri társklub küldöttségét – tudtuk meg az egri Verda Stelo Eszperantó Klub elnökétől, Könczöl Ernőtől.

Egerfarmoson 2006 júliusában, a falunapon lépett először a nagy nyilvánosság elé a lelkes szervező, Szabó Zoltán, az egykori egri Berva Eszperantó csoport volt titkára, a Heves Megyei Eszperantó Bizottság tagja. A 81. életévét taposó idős férfi egy 18 esztendős fiatal lendületével végzi a munkáját, s idejét, pénzét az eszperantóra áldozza. A falunapon az egyik kiállítóhelyiséget Szabó Zoltán nemzetközi levelezése és eszperantó relikviái – fényképei, tárgyi emlékei – foglalhatták el. A községben hamarosan formálisan is megalakult az Esperlando Eszperantó Klub, amely Poczokné Blanár Gabriella polgármestert választotta elnöknek, Szabó Zoltánt szervezőtitkárnak.

Az eszperantó nyelv oktatását Vas-Szegedi Julianna tanárnő és Szabó Zoltán végzi. A klub vezetősége és néhány tagja tavaly december 16-án már részt vett az országos közgyűlésen és a nyelv megalkotójának, Zamenhofnak szentelt központi születésnapi évfordulós ünnepségen. A budapesti szereplés – a „klubénekkar” fellépése és Poczokné Blanár Gabriella felszólalása – azonnal országos ismertséget biztosított a klubnak.

A közgyűlésen Zsófia Kóródy, az Eszperantista Tanárok Nemzetközi Ligájának alelnöke, a németországi Herzberg am Harz-beli Eszperantó Központ egyik vezetője átadta a német város polgármesterének meghívólevelét Egerfarmos polgármestere számára. Ez a levél volt a tárgya a napokban lezajlott farmosi találkozónak. A klub megtiszteltetésként fogadta a meghívást.

A Heves Megyei Hírlap cikke (az Egri Eszperantó Centrum jóvoltából). A képre kattintva a cikk nagyobb méretben is megtekinthető.

Eddig a Heves Megyei Hírlap cikke.

A szolnoki Amikeco Esperanto-Asocio eszperantó egyesület „Nova Espero” című kiadványának 2008 nyári száma sajnos Szabó Zoltán haláláról tudósít.

E sorok írója, Barta Zoltán 2007-ben (még Szabó Zoltán meghívására) járt az Esperlando falain belül, ahol rengeteg eszperantó könyv, képeslap és relikvia volt felhalmozva. Szabó Zoltán halálát követően az egri Verda Stelo Eszperantó Klub (Egri Eszperantó Centrum) kísérletet tett az örökösök felkutatására, valamint megkereste a helyi önkormányzatot az építmény sorsára vonatkozóan, de törekvéseiben eredmény és válasz nélkül maradt.

Ezúton is kérjük tisztelt olvasóinkat, hogy amennyiben információval bírnak az Esperlando (épülete és az eszperantó anyagok) sorsával kapcsolatban, szíveskedjenek értesíteni minket.

Kiemelt kép: fotó az Esperlando épületéről (Egri Eszperantó Centrum).