OIK “Nyelvek Európa Napja” rendezvény beszámolója

A Magyarországi Eszperantó Szövetség hagyományként, 2014. szeptember 26-án ismét megrendezte a “Nyelvek Európa Napja” alkalmából a “Szárnyaljunk együtt az Eszperantó rejtélyes világában” című rendezvényét, melynek az Országos Idegennyelvű Könyvtár adott otthont.

Nagy János a MESZ gazdasági alelnöke és egyben a műsor szervezője, Nemere István idézetével nyitotta meg a rendezvényt :

„A természet még számtalan meglepetést, sőt kelepcét rejt, de legfőképpen az ismeretlen dolgok, jelenségek, hatások és képességek kozmikus méretű raktára, amelynek a jelek szerint még az ajtaját sem nyitottuk ki.”
Ezt követően köszöntötte Mender Tibornét, Horváth Istvánt az OIK megbízott főigazgatóját és Nemes Anikót, valamint átadta nekik a Szövetség ajándékait.
A vendégek és a Magyarországi Eszperantó Szövetség tagszervezetétől Galiotti Gábort a Magyarországi Yumeiho Egyesület elnökének köszöntése után megkülönböztetett üdvözlésben részesült dr. Dudich Endre professzor úr, a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke, mint az Eszperantó Világszövetség tiszteletbeli tagja.
Külön bejelentésre került, hogy dr. Gecső Tamás professzor úr az ELTE tanszék vezetője németországi tartózkodása miatt nem tudott jelen lenni.
Majd az előadók köszöntése következett: Dr. Nanovfszky György nagykövet úr, a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke, az Eszperantó Világszövetség tiszteletbeli tagja,
Bartek Anna énekes előadóművész,
Eszes Mária a Pécsi Művészkör: Írók, Költők Baráti Társaság Egyesületének elnöke, a komlói „FŐNIX” kamarakórus karnagya Cs. Gillich Gabriella
Dr. Gillich István agrármérnök, növényvédelmi szakértő, természetgyógyász és jógaoktató.

A műsor: Nemere István idézetéhez kapcsolódva: ”Akkor most nyissunk ajtót az eszperantó világába” mondattal Nagy János a műsor vezetője felkérte a több nyelven éneklő kórust az eszperantó és Európa himnusz eléneklésével nyissa meg a „Nyelvek Európa Napja” c. rendezvényt.
Ezt követte a magyar himnusz eszperantó nyelven Bartek Anna előadásában.
Majd dr. Nanovfszky György megtartotta „Egy nemzetközi nyelv jelen és jövője” c. színes, értékes előadását.
Következett Eszes Mária előadásában Petőfi Sándor: Kalocsay Kálmán fordításában: Falu végén kurta kocsma” c. vers, mely a vers hangulatát visszaadva betekintést nyújtott az eszperantó irodalom világába
A vers után a kórus görög, spanyol, lengyel és magyar nyelvű dalokkal szórakoztatta a közönséget, majd egy közös eszperantó énekléssel zárták műsorukat.
A kórus műsora után Nagy János felkérte Bartek Annát a Fajszi Baráti Kör titkárát előadásának megtartására és CD felvételeiből csodálatos dalai eléneklésére.
Majd ezt követte Gillich István „Táplálkozzunk az egészségért” c. színes, értékes, figyelemfelkeltő előadása gasztronómiai bemutatóval egybekötve.
A műsor befejezéseképpen Nagy János ajándékokkal köszönte meg az előadóknak, hogy hozzájárultak a rendezvény színvonalához.
Végül a Magyarországi Eszperantó Szövetség nevében felajánlotta a támogatási lehetőséget, mely szerint Galiotti Gábornál megvásárlásra kerülhetnek kedvezményes áron azok a pólók, melyek az IMEK (Internacia Medicina Esperanto Kongreso) Nemzetközi Egészségügyi Eszperantó Kongresszusról maradtak meg.
Majd megköszönte a közönség türelmét és figyelmét és abban a reményben búcsúzott, hogy a jövő évi Nyelvek Európa Napjáról ugyanilyen jó hangulatban, érdekes előadásokkal, műsorszámokkal díszítve emlékezhet meg a Magyarországi Eszperantó Szövetség.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik a rendezvény előkészítésében segítséget nyújtottak.

Barátsággal:

Nagy János
Magyarországi Eszperantó Szövetség
gazdasági alelnök