Elhunyt Csáki József

Fájdalommal értesítjük az eszperantista közösséget, hogy Csáki József, egri eszperantista 2021. április 28. napján, 92 éves korában elhunyt.

1928-ban született Hosszúpályiban. Apja molnárként dolgozott, így az iskolák látogatása mellett József előbb segédmolnár, később molnár lett. Ezt követően tűzoltónak jelentkezett a Salgótarjáni Városi Tűzoltósághoz, itt két évet töltött el rang nélküli tűzoltóként. Budapesten később tűzoltó gazdasági altiszti iskolát végzett, ami után az Egri Megyei Tűzoltó-parancsnokságon kezdett dolgozni pénzügyi felelősként. Itt öt évet szolgált, majd megbízást kapott az egri megyei börtönben mint gazdasági vezető. Ezen a helyen 28 évet dolgozott, közben elvégezte a tiszti iskolát. Az eltelt évek folyamán őrnagyi rangot szerzett.
Felesége a helyi BERVA-üzemben dolgozott ellenőrként, ő betegség következtében elhunyt.
Egy lánya és két unokája van.

Az eszperantó nyelvvel az 1958-ban Egerben rendezett Észak-magyarországi Eszperantó Találkozó alkalmával ismerkedett meg, ekkor kezdett el érdeklődni a nyelv iránt. Kétéves vívódás után vált eszperantistává, attól kezdve rendszeresen látogatta az egri eszperantó klubot, amelynek a munkájában is részt vett.
1972-ben a klubnak előbb vezetőségi tagjává, majd vezetőjévé választották, ekkor szerezte meg a középfokú eszperantó nyelvvizsgát.
1974-ben az eszperantó megyebizottság megalakításakor elnökké választották, ez a megbízatása  1989-ig tartott. Az eszperantó klubéletet emberi derűjével, tapasztalatával mindvégig teljes szívvel segítette.
2008-ban a Magyarországi Eszperantó Szövetség elismerő oklevelét vehette át az eszperantó mozgalomban eltöltött 50. éves évfordulója alkalmából.

2021. április 28. napján, 92 éves korában az egri kórházban hunyt el. Nyugodjon békében!