A Metropol cikke

A Metropol újság 2012. szeptember 28-i számában megjelent cikk:
http://issuu.com/metro_hungary/docs/20120928_hu_budapest/14

Az eszperantó lehet a megoldás

A szeptember 25-i számban megjelent egyik olvasói levél írója arról panaszkodott, hogy megszűnt a nyelviskola, ahol befizetett tanfolyama volt. Levelét azzal zárta, hogy egy éven belül nyelvvizsgát kéne tennie, s most nem tudja, milyen irányban induljon el.
Szeretném a figyelmébe ajánlani a http://lernu.net internetes oldalt, ahol ingyenes eszperantó nyelvtanfolyamok találhatók. Én ennek segítségével tanultam meg eszperantóul anélkül, hogy bármilyen fizetős tanfolyamra jártam volna.
Nekem az eszperantó tanulásával nem volt célom a nyelvvizsga gyors megszerzése (mivel angolból már rendelkeztem nyelvvizsgával), de jó motivációt adott, hogy 2008 nyarán, bő fél évvel az után, hogy elkezdtem tanulni interneten keresztül, Szombathelyen rendezték meg az Eszperantó Ifjúsági Világkongresszust. Kíváncsi voltam arra a közösségre, mely az eszperantót használja. Itt gond nélkül tudtam beszélgetni a világ minden részéről érkező résztvevőkkel, és számomra bebizonyosodott, hogy az eszperantó nem kizárólag arra jó, hogy nyelvvizsgát lehessen belőle szerezni, hanem valóban egy élő nyelv, rendelkezik saját kultúrával.
Körülbelül 50 ezer könyv jelent meg eszperantóul, melyek nagy része fordítás, de van köztük eredeti eszperantó nyelvű mű is. Zenei CD-k és újságok is jelennek meg, valamint számos internetes rádióadás is található eszperantóul. A Wikipedia eszperantó változatán pedig 170 255 cikk jelent meg, így a 27. legnagyobb nyelvi változata a Wikipediának.

Keményfi Imre, Szentendre