Evva Margit nekrológja (1934. április 8 – 2018. október 5.)

Ismét egy régi, lelkes eszperantista aktivistától kell búcsúznunk.
Evva Margit amellett, hogy 22 éven keresztül volt a Magyarországi Eszperantó Szövetség vezetőségi tagja, éveken keresztül látta el a Honismereti és Helytörténeti Egyesület vezetését, aktívan publikált és szerkesztője volt az Abaúji Hírharang című folyóiratnak és az Encsi híreknek.
Számos nemzetközi konferencia megszervezésében vett részt, amelyek közül a legemlékezetesebb a néhány évvel ezelőtt megtartott Rákóczi Konferencia volt.
Hallgatóit mindig úgy szólította meg, hogy „mi abaújiak”.
Lokálpatriótaságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy ízig-vérig néhány generáción keresztül kötődött Encshez és a családi múlthoz.
Felmenői: Ragyolci Csoma József anyai ágon és Evva András, dédapja, az MTA levelező tagjai voltak, továbbá egyik nagybátyja színigazgató volt a régióban.
Ő maga tagja volt a Magyar Heraldikai és Geneanalógiai Társaságnak, a Kazinczy Társaságnak és a Fáy Társaságnak.
2007-ben alapította meg az Abaúji Honismereti Egyesületet, amelynek haláláig tagja volt és itteni tevékenysége elismeréséül kapta meg az „Encs kitüntetettje” érdemérmet és 2014-ben az elismerő emlékérmet a „Honismereti Munkáért”;
2014 novemberében különdíjat kapott gyermekkori visszaemlékezésiért Devecserről és Mezőzomborról.
Evva Margit nem titkolta munkája nehézségeit sem. Beszélt az anyagi jellegű problémákról, a fiatalok aktivitásáról és hálásan emlékezett a pedagógusokról, akik hosszú éveken keresztül vele együtt dolgoztak.
Noha kiváló volt az együttműködése a szomszédos megyékkel (Borsod, Abaúj és Zemplén), mindig igyekezett elmondani és felvillantani 1000 éves vármegyéjük régi dicsőségét.
Munkájába bevonta Kércsi Tibort, a Művelődési Ház igazgatóját és személyesen kért és kapott anyagi támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterétől, Balog Zoltántól.
Lokálpatrióta tevékenységét külföldön is elismerték. Így lett díszpolgára a lengyelországi Lutz városának.
A honismereti anyagok nagy részét a Sárospataki Könyvtárban őrzik és bocsátják az érdeklődők rendelkezésére.
Most, hogy 84 éves korában végleg elbúcsúzott tőlünk, bízunk benne, hogy széleskörű tevékenységét a fiatalok és egykori pedagógus kollégái nem hagyják veszendőbe menni és sikerrel folytatni fogják.

Encs, 2018. október 13.

Prof. dr. Nanovfszky György
a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke,
nyugdíjas nagykövet, egyetemi tanár
Evva_Margit.png