Esperanto     Magyar
Tisztelt  Eszperantisták!

Örömmel jelentem be, hogy 2018 szeptember 23-án, vasárnap a Magyarországi Eszperantó Szövetség szervezésében megrendezésre került immár hagyományszerűen a tavalyi év mintájára az Eszperantó Zamenhof Maraton Emléktúra.
Ebben az évben eddig minden évszakban rendeztünk valamely tájegységet érintve eszperantó emléktúrát.

Most ősszel három távot indítottunk:
- A Piliscsév Eszperantó -forrástól indult a maraton táv melyen teljesítménytúrázók és fútok vettek részt.
- A félmaratonon és a családi 5km -es  a tabáni Spartacus Tájfutó Szakosztály, TTT klubhelyiségéből indult, ahol mindhárom távnak a célja volt.
Minden távon érintették ellenőrzőpontként a megkoszorúzott Zamenhof szobrot.
Minden ellenőrző ponton Zamenhof gondolatait ismertető plakátokat helyeztünk ki, valamint tájékoztatások voltak az eszperantóról. Minden nevező itinert kapott melyben eszperantó nyelven is tájékozódhattak. Bevezettük az eszperantó szimbólum pecsételőket, amit áthaladáskor az EP ellenőrzőpontokon használnak.
A teljesítők eszperantó nyelvű Zamenhof kitűzőt és két nyelvű színes nagyon szép emléklapot kaptak.
A célban mindenkit frissítő italokkal és finomságokkal fogadtunk.
Részt vett 183 nevező (legfőképpen családok, fiatalok, túratársak)
A szervezésben segédkezett a helyszínen 20 fő és a háttérmunkában további 10 fő vett részt.
Mindnyájuknak köszönöm önzetlen segítségüket, ami a közgyűlésen vagy a Zamenhof ünnepségen köszönet nyilvánításra   kerül.
Reméljük, hogy a következő decemberi 9-i Eszperantó Zamenhof emléktúrának is hasonló sikere lesz, ami része lesz a Budapest Kupa bajnokságnak is. (Ezt később a listán is meghirdetjük)

Tisztelettel és baráti üdvözlettel:
Nagy János
Magyarországi Eszperantó Szövetség
Gazdasági alelnök, operatív vezető
Rendezvény szervezője

B E S Z Á M O L Ó

Tisztelt  Eszperantisták!

A Magyarországi Eszperantó Szövetség részt vett az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) hagyományszerűen megrendezett Nyelvek Európai Napja programsorozatában az  Írói évfordulók emlékeiben c. önálló politika mentes irodalmi műsorával, melyben megemlékezett a 80 éve elhunyt Karinthy Frigyesről, aki a Szövetség elnöke is volt, valamint a 20 éve elhunyt erdélyi magyar íróról,  Wass Albertről. A műsor befejezéseként meglepetés volt Petőfi Sándor "Szeptember végén" c. költeménye Kalocsay Kálmán eszperantó nyelvű fordításában, majd a megzenésített " Fa leszek ha fának vagy virága" című versét énekelte a közönség.  
Párbeszéd formájában bemutatásra került Karinthy Frigyes élete, munkássága és az eszperantóval kapcsolatos Rátkai Árpád által készített kutató munkájának feljegyzései. A műsor alatt elhangzott a legismertebb verse az Előszó (Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek...).  Majd ezt követte a  "Tanár úr kérem " c. filmből egy humoros  jelenet vetítése.  
Ezután ismertetésre került a Wikipédia forrás anyagából kiemelt Wass Albert író személye, aki a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakja volt. Életének és írói munkásságának bemutatásával együtt elhangzott az egyik ismert  verse: "Üzenet haza"
Az előadás színvonalát emelte Matus Mihály pánsíp, tárogató és harmonika előadóművész, aki a műsort megnyitotta  " A csend hanga " c. dallal. A műsor alatt a közönség együtt énekelte eszperantó nyelven a "La kri ". c.dalt.
A műsor alatt tárogatóval elhangzottak erdélyi dalok: Hazám, hazám, Erdély ország az én hazám, Hargita alján lakom én. Továbbá világhírű dalok: "El condor Pasa" c. és a "Meditáció" c. valamint "A szláv nők búcsúja" c. dalok pánsíppal és harmonikával.
Akik a rendezvényen részt vettek reméljük, hogy jól érezték magukat és szívesen visszaemlékeznek erre a napra.  
Köszönöm mindenki jelenlétét, akik személyükkel megtisztelték a rendezvényünket.
Külön köszönet az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak, aki házigazdaként biztosította a helyszínt és a technikai eszközöket.

Tisztelettel:

Nagy János
Magyarországi Eszperantó Szövetség
Alelnök, operatív vezető
A rendezvény szervezője

Képek a rendezvényről itt találhatók.

M E G H Í V Ó

A Magyarországi Eszperantó Szövetség tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és családját "Írói évfordulók emlékeiben" (Karinthy Frigyes és Wass Albert) c. programra

az OIK nyílt napján a Nyelvek Európai Napja alkalmából
2018. szeptember 28-án (péntek) 17 órakor.

Helyszín: Országos Idegennyelvi Könyvtár (OIK) Nyelvstudió   1056.  Budapest, Molnár u. 11.

Az írókról beszélget Eszes Mária a MESZ elnöke és Nagy János MESZ alelnöke.

Közreműködik: Matus Mihály pánsíp és tárogató előadóművész.
Oldal:   <<        >>