Esperanto     Magyar

Kedves Eszperantisták!

Engedjétek meg, hogy felejthetetlen élményemet megosszam veletek , melyet Nagy Jánosnak szövetségünk alelnökének, operatív vezetőnknek köszönhetek, hisz az általa szervezett „Irány a börzsönyi Eszperantó-hegy!” elnevezésű Zamenhof emlék és teljesítménytúrára Tőle kaptam a meghívást, melynek szívesen tettem eleget, úgy is, mint a szövetség elnöke.

Mindig érdekelt, vajon hogy történik egy túra megszervezése. Egy kívülálló nem is gondolná, mennyi minden előzi meg a túra lebonyolítását. Erre betekintést nyerhettem  május 20-án.

Az indulás kora reggeli órában történt a Nyugati- pályaudvartól, ahol találkoztam Nagy Jánossal a rendezővel és segítő társával Lindwurm Edittel. Ott elosztottuk a kellékekkel telerakott szatyrokat (kitűzők, emléklapok, itinerek, bélyegzők, plakátok, a frissítő pontokon az ellátáshoz szükséges műzli, mogyoró, gyümölcs stb…)

Már itt megállapítottam, hogy a túra szervezője nagyon gondosan készített elő mindent, melyre egy ilyen túra alkalmával szükség van. Tőle tudtam meg, hogy az első fontos feladat Lindwurm Edit kíséretében az út bejárása és a segítő team a váci eszperantista csoport többszöri , folyamatos tájékoztatása és felkészítése volt a kapcsolat tartójukkal Újhelyi Ferenccel.

Felhívta a figyelmet a tájfutó boják a plakátok, tájékoztatók, eszperantó kódok elhelyezésére és az itinerek igazoló lapjának pecsételésére, mely igen fontos volt a nem eszperantisták számára is.

A túra startolt a váci vasútállomástól, ahol a túrázók regisztrálása történt a nevezési lapok kitöltésével, melyet megelőzött a pontőrök feladatainak eligazítása. Egyes pontőrökkel a rendező előző napon kiosztotta a szükséges eszközöket.

Jó érzés volt a túrázók mosolyát viszonozva jó utat kívánni a 33 km-es startolóknak.

Nagy János örömmel közölte, hogy meghívott túratársai is eljöttek annak ellenére, hogy előző nap a mátrai Widróczky 80 km-es túrát teljesítve folytatták az éjszakai 42 km-es maratoni távot és utána jöttek el a vonaton pihenve a 33 km-es emléktúránkra. Ők voltak, akik   a célban megelégedésüket fejezték ki túra-társuknak Nagy Jánosnak , a szervezőnek az útvonal kiválasztásához a lebonyolításhoz, az ellátáshoz ,finom gulyáshoz - Magdika által készített pogácsához—a sok értékes látnivalóhoz és a kétnyelvű emléklaphoz.

A túrázókat a festői szépségű Dunakanyar csodálatos panorámás vadregényes tája várta. Megigéző volt maga a környezet gyönyörűsége a Lósy” Majoron, ahol sok látnivalót rejtett, mint a Wass Albert emlékmúzeum,  a Makovecz stílusú Magyarság templom , az erdélyi faházak. Ezt követően áthaladtak a verőcei Wass Albert emlékparkon majd a Csattogó-völgyön át barangolva, eljutottak Kismarosig, ahol gulyáslevest kaptak. Innen tovább haladva és a 11 km-es táv elindításával megmászták az Eszperantó- hegyet és a Zamenhof kilátót, ahol egy pontőr fogadta őket, majd utána végigmentek a gubacsi hegy gerincén, melyről csodálatos kilátás nyílt a Dunakanyarra, a visegrádi várra, a Nagy-Villám kilátóra. Még mielőtt a Visegrád-Nagymaros célba elértek volna előtte a Takács József emléktábla alatt elhelyezett ellenőrzőkódot kellett felírniuk.

Nagy János tájékoztatása szerint ez a sikeresnek mondható túra sok érdeklődőt vonzott. A 33 km-es távon 38-an, míg a 11 km-es távon 29-en vettek részt.

Az ötlet kitűnőnek bizonyult. Csak gratulálni lehet különösen ahhoz, hogy ilyen formában az eszperantó ismertetése a plakátokon és újsághirdetésen keresztül eljutott a nem eszperantista túrázókhoz. Ezzel óriási kapu nyílt a külvilág felé.

Nagyon tetszett az is, hogy az ellenőrző pontokon az eszperantó életből vett Zamenhofi gondolatokkal bővülhetett az információjuk a túrázóknak, melyet Gados Lászlónak köszönhetően szép kivitelezésű szerkesztésben olvashattak.

Nagy büszkeség töltött el amikor az itiner túrafüzetekben a startban Én is rányomhattam a HEA  majd a célban  az „ügyes voltál” bélyegzőt.

Örülök, hogy része lehettem az emléklap és a kiválóan elkészített eszperantó nyelvű kitűző átadásánál. A kitűzőn és az emléklapon a hátterében az eszperantó hegy látképe volt. A célban Nagy Jánossal a nyelv iránt érdeklődőknek rövid ízelítőt adtunk az eszperantó nyelvről.

Többen megbarátkoztak a nyelvvel és a célban verejtékezve, de jóízűen ropogtatva az almát figyelmesen hallgatták a nyelv érdekességeit, tették fel kérdéseiket és figyelmesen hallgattak bennünket.

A célban mindenki egy kézszorítással és gratulálással –eszperantóul is- átvette Nagy Jánostól az elismerő oklevelet, a kitűzőt és én útravalóul a GXIS REVIDO- val köszöntem el a túrázóktól.

Gondolom, hogy ez a nap a résztvevőknek is szép emlék marad és ismerőseiknek is továbbadják majd az eszperantóval kapcsolatos élményeiket.

Az elnökség nevében megköszönöm mindenki áldozatos munkáját.

A Zamenhof emlék és teljesítménytúra ötletgazdájának, Nagy Jánosnak valamennyiünk nevében kívánok jó egészséget és a további szervezéshez sok sikert.


Az emléktúra beszámolóját készítette:

Eszes Mária

MESZ elnöke
Eniko_gyaszjelentes.jpg
Eszes Mária: Búcsú Enikőtől

Enikő földi szenvedése véget ért
Lelke már megpihen az örök hazában
Hol csend, nyugalom és béke honol.
Ott találkozunk majd Vele egykoron.
Óriási érték, mit az eszperantó életben itt hagyott
Példaértékű, őszinte, segítő EMBERKÉNT távozott

Odaátról küldi mosolyát
Kérve folytassuk áldozatos munkáját.  
Örökül hagyta ránk az eszperantó tanítást

Hulló könnyeink záporában gondoljunk arra,
mily nagy kincs volt Ő nekünk
Örüljünk az elmúlt időnek, melyet Vele töltöttünk
Sok szép emléke örökre itt marad velünk.

2018.május 12.


Mária Eszes:Adiaŭo de Enikő

La tera sufero de Enikő finiĝis
Ŝia animo jam ripozas en la eterna patrujo
Kie estas silento, trankvilo kaj paco
Tie ni renkontos Ŝin iam
Grandega valoro, kiun Ŝi lasis en Esperanta vivo
Modela, sincera, helpema HOMO forpasis

De la transmondo Ŝi sendas rideton
Petante daŭrigu Ŝian sindonan laboron
Kiel heredaĵo Ŝi lasis instruadon de Esperanto

Kun niaj falantaj larmoj ni pensu pri tio
Kiel granda trezoro Ŝi estis por ni
Ni ĝoju pro pasinta tempo, kiam ni kunestis
En belaj memoroj Ŝi restas kun ni eterne.

Karega Enikő!
Ripozu en paco!

La 12-an de majo 2018

Oldal:       >>