Esperanto     Magyar
Beszámoló 2018. december 16. – Zamenhof emlékünnep

A Magyarországi Eszperantó Szövetség 2018. december 16-án hagyomány szerűen megrendezte a Zamenhof  ünnepet, mely az eltávozott eszperantisták emlékezésével kezdődött mécsest gyújtva és az Il silenció dallal . Búcsúztunk elnökségi társunktól Sereghyné Zengő Enikőtől és Farkasné Tatár Évától is.

Majd ez után a himnusz közös eléneklésével kezdetét vette az ünnep. Eszes Mária a MESZ elnöke köszöntötte külföldi vendégünket Martin Stuppnig írót, távollétében Stefan MacGill UEA alelnökét, a  résztvevőket és a rendezvényt megtisztelő civil vendégeket.

Az ünnepi beszédet Prof. Dr. Nanovfszky György a MESZ tiszteletbeli elnöke, egyetemi tanát, ny. nagykövet tartotta, majd Nagy János a MESZ alelnöke, operatív vezető és a Zamenhof ünnepség főszervező előadása következett  „Eszperantó Zamenhof égisze alatt” címmel, a nyelv alapítójának születésnapján.

Ezután Eszes Mária Karinthy Frigyesre emlékezett, aki a MESZ elnöke volt 1932-ben és egyben továbbította az elnökségnek Karinthy Márton a Karinthy színház igazgatójának, az író unokájának jókívánságait a rendezvény sikeréhez. Az előadás végén Kalocsay Kálmán fordításában Petőfi Sándor Falu végén Kurta kocsma c. vers hangzott el.

Ezt követte egy közös éneklés : La kri’ harmonikán kísérte Matus Mihály előadóművész.

Prof. Dr. Márkus Gábor előadását „A sűrű sötétségen keresztül felcsillan a cél” címmel nagy érdeklődéssel hallgatták úgy az eszperantisták, mint a meghívott vendégek.

Előadása után átadta az elnök asszonynak és az alelnököknek az ajándékot.

A csend hangja c. melódiát Matus Mihály pánsíppal szólaltatta meg.

A műsor első részének befejezéseként Nagy János alelnök diavetítéses előadást tartott a Zamenhof emléktúrákról, melyeknek Ő volt megálmodója és főszervezője is. Részletezte a komoly háttér munkát, mely a rendezvény sikerét igazolta. Ez alkalomból mondott köszönetet segítőjének a MESZ alelnökének Lindwurm Editnek és az eszperantista segítőtársaknak, valamint túratársainak.

Az előadást kiegészítve az emléktúra alkalmából készített emléklapok átadásának élményéről számolt be Eszes Mária az elnök asszony és arra buzdította a jelenlevőket, hogy nevezzenek be egy ilyen túrára és tapasztalják meg annak filling-jét. Majd gratulált Nagy János ötletéhez és megvalósításához hisz ezzel a MESZ kaput nyitott a külvilág felé. Az eszperantóról tájékoztatást kaphatnak az út során a kifüggesztett Gados László által készített ismertetőanyagokból és a kétnyelvű itinerből. Majd a csodás kegyelem c. dal következett Matus Mihálytól tárogatón.

A szünet után Horváth József műfordító Wacha Balázs könyvbemutatóval egybekötött előadása következett.

Ezt követte Az Európa Demokrácia Szervezetének elnökasszony Ruzicska Andrea és Matykó Jenő közlésében Nemere István: Magyarország történetének I. fejezet könyv ismertetése.

A meglepetés vendég a piros ruhás pécsi Mikulás volt, aki zöld „eszperantós” szaloncukrokat és ajándékokat osztott.

A művészet és az eszperantó kapcsolatát kiemelve Eszes Mária a pécsi Művészkör nevében köszönetet mondott Dr. Molnár Lajosné Dr. Farkas Juliannának a budapesti Egészségügyi Eszperantó Szakosztály vezetőjének az egész évben küldött tájékoztatókért eszperantó és magyar nyelven, mely hasznos és bölcs tanácsokat tartalmazott és átadta a Művészkör által készített ajándékot.

Az ünnepség folytatódott egy süteményversennyel, majd ezt követte a tombola.

Befejezésül karácsonyi hangulatban a Paca nokt’ dal közös éneklésével mindenkinek Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívántunk.

Bízunk benne, hogy Márkus Gábor tiszteletbeli elnökünk bölcs gondolatait követve az eszperantisták a jövőben is megtalálják a módot arra, hogy ebben a rohanó világban egymásra figyelve segítőkezet nyújtsanak és továbbra is éljen az a mondás „Az eszperantista, ahol tud segít!”

A beszámolót lejegyezte:

Eszes Mária
elnök

Képek az ünnepségről itt találhatók:

2019.05.19. vasárnap :  Irány a börzsönyi Eszperantó -hegy, Tavasz 11/22/33/42 km

2019.06.08. szombat :  Eszperantó Zamenhof  Emléktúra éjjel, Nyári zöld 5km

2019. 09.21.  szombat:  Eszperantó Zamenhof  Maraton Emléktúra, Őszi- zöld 5/24, Maraton 44 km,      Dunazug 120 km,    Fél-maraton 22km kerékpártúra

2019.12. 08. vasárnap: Zamenhof  Emléktúra, Eszperantó Mikulás túra, Téli zöld 5km
Az egri eszperantó klub 2019. évi klubtalálkozói:

január 30, 17 óra

február 27, 17 óra

március 27, 17 óra

április 24, 17 óra

május 29, 17 óra

június 26, 17 óra

júliusban és augusztusban nyári szünet

szeptember 21, Eger Ünnepe Civil Fesztivál

október 30, 17 óra

november 27, 17 óra

december 13, péntek 17 óra, Z-nap, évzáró ünnep

Egri Eszperantó Centrum
3300 Eger, Bródy S. u. 1.
Oxford International Nyelviskola, C4 terem

http://verdastelo.taviroda.com/az-egri-eszperanto-klub-2019-evi-klubtalalkozoi/?fbclid=IwAR0_x-pZJZeN3jqb_DcxiJ4Lo1KnuJiH_e0sdZyFLwPUUeGEcR7wW0Cjsew
Oldal:       >>