Esperanto     Magyar

Muzaiko - tuttempa esperanta retradio
40 176 Ft-ot kaptunk az 1%-okból, amit köszönünk mindenkinek. Továbbra is kérünk mindenkit, hogy segítsék a MESZ-t az adójuk 1%-val. Köszönjük!  


A Tatán 2015. július 3-5. között megtartandó Országos Vasutas Eszperantó Baráti Találkozó jelentkezési lapja és a program már letölthető:
http://esperantohea.hu/hea/downloads/jelentkezesi_lap.pdf

Kedves Érdeklődő!

Egy kedves baráti találkozóra szeretnénk meghívni mindenkit - eszperantistákat, nyelvtanulókat, szimpatizánsokat, gyerekeket, fiatalokat, felnőtteket - az 5. IJL - Internacia Junulara Lingvotendaro nevű rendezvényre, mely 2015. július 13-19. között kerül megrendezésre Jászberényben, a volt KISZ-táborban, az erdő szomszédságában.

A pontos programunk megtalálható az IJL honlapján, http://ijl.atw.hu/ melyből néhányat ki szeretnék emelni:

1. Közös csillagvizsgálás!  Távcsöves csillagvizsgálás lesz a táborban, vagy a jászberényi Csillagvizsgálóban, időjárástól és létszámtól függően! Mindent megtudhatunk a csillagokról! Felemelő program lesz, reménykedjünk a tiszta időben!

2. Rendszeresen megszervezzük a „Hétpróbás vetélkedőt” és ezzel is játékossá tesszük az eszperantó nyelv megtanulását. Három csoportra osztva együtt kell megoldani az eszperantó rejtvényt, megtalálni az „espero” kincseket a jelzéseket követve, miközben a tábor közeli adottságait felfedezitek, amit a végén oklevéllel jutalmazunk.

3. Tanárunk a spanyol eszperantista, Rafaelo lesz. Szombat délelőtt egy próbanyelvvizsgán is részt vehetsz, melyen baráti környezetben kipróbálhatod, milyen egy komoly nyelvvizsga, hogy állnád meg a helyed rajta. Természetesen a vizsga végén tanácsokat is adunk, elmondjuk mi volt jó, mi volt rossz. Sikeres próba nyelvvizsga után emléklapot adunk.

4. A délelőtti komoly tanulás után délutánonként szórakoztató és kulturális programjaink lesznek: strandolás, állatkert, városnézés, szalonnasütés, múzeumok látogatása, valamint elmegyünk a Jász Világtalálkozóra.

A honlapra felkerült egy érdekes fotó-összeállítás is a régebbi jászberényi IJL-król, a régi résztvevőknek emlékezetes meglepetés zenével! 

Fontos: Ha rászántad magad a részvételre, jelentkezz most, sajnos férőhelyünk véges!
A honlapon lévő jelentkezési lapot mindenképpen töltsd ki!

Mivel programjaink kétnyelvűek lesznek, ezért akkor sem kell megijedni, ha teljesen kezdő vagy.

További információ (programok, díjak, jelentkezés, fényképek, stb.): http://ijl.atw.hu/

Kérdés, kérés esetén írj nekünk a hungario@gmail.com címen!
Jászberény honlapja (magyarul): http://www.jaszbereny.hu/bemutatkozas.php
Jászberény honlapja (eszperantóul): http://www.jaszbereny.hu/espintro.php

Szeretettel,
a szervezők
Évfordulók

11. hét

La 11-an de marto (1947) Hungara Radio komencis dissendi en Esperanto regule. Komence okazis dissendoj de novaĵoj semajne po 5 minutoj, baldaŭe tri fojojn semajne, poste kvar fojojn semajne en 15 minutoj.

La 12-an de marto (1971) mortis László Somlai, hungara esperantisto kaj pentraĵagento.
Legu pli: http://eo.wikipedia.org/wiki/László_Somlai

La 13-an de marto (1914) en Budapeŝto fondiĝis Asocio de Internacia Lingvo Ido por reformi Esperanton kiel parto de internacia movado komenciĝinta en 1907.

La 13-an de marto (1844) naskiĝis en urbo Szentkatolna D-ro Gábor Bálint, la unua pioniro de Esperanto en Hungario.
Legu pli: http://eo.wikipedia.org/wiki/BÁLINT_Gábor

A korábbi évfordulók a Kalendárium menüpontban találhatók.
Oldal:       >>