Esperanto     Magyar

Muzaiko - tuttempa esperanta retradio
33.335 Ft-ot kaptunk az 1%-okból, amit köszönünk mindenkinek. Továbbra is kérünk mindenkit, hogy segítsék a MESZ-t az adójuk 1%-val. Köszönjük!


Kedves Eszperantisták!

Szomorúan vettük tudomásul, hogy az eszperantó életből eltávozott Dr. Kisházi Margit.
Ő volt az egyik lelkes tagja a hódmezővásárhelyi Paco Eszperantó Klubnak.

Az elnökség nevében őszinte részvétünk.

Emlékét megőrizzük, nyugodjék békében.

Nagy János

Magyarországi Eszperantó Szövetség
gazdasági alelnök

Életének fontosabb állomásai:

Dr. Kisházi Margit Magyarbánhegyesen született 1920. május 5-én. Nyugalmazott középiskolai tanár. Felsőfokú tanulmányait Szegeden végezte a József Attila Tudományegyetemen 1945 és 1949 között. Szakdolgozatában elsőként dolgozta fel a régi Bánhegyes történetét. A dolgozat értékét a gazdag forrásjegyzék növeli.

Munkahelyei: Tanítóképző, Óvónőképző, Bethlen Gábor Gimnázium és a hódmezővásárhelyi Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola 1975-ig.

Tagja: a Pedagógus Szakszervezetnek (1948-), a Magyar Eszperantó Szövetségnek (1957-), a Mozgáskorlátozottak Egyesülete Országos Szövetségének (1983-).

Tudományos fokozata: Egyetemi doktorátus (1949).

Főbb művei:
Szegény emberek 1995.
Háborús évek 1996.
A bánhegyesi zsidókról 1996.
Régi karácsonyok 1997.
Régi jó bánhegyesiek 1997. In.: A Magyarbánhegyesi Hírmondóban.
Kézirat: Egyszer volt... (önéletrajz)
A hódmezővásárhelyi PACO Eszperantó Kör története
Morzsák
Sétahajó
drkishazimargit.jpgDr_kishazi_margit.jpgKishazi_Margit.jpg

A 46. Országos Vasutas Eszperantó Baráti Találkozóra idén Győrben kerül sor július 11-13-án a Széchenyi Egyetemen.

Az elmaradhatatlan városnézés mellett megismerkedünk a Káptalandomb, a bazilika középkori kincseivel, a Püspökvár eddig elzárt részeivel, Szent László rekonstruált arcmásával, kisvonattal és hajóval körbejárjuk a várost. Pénteken vacsora után eszperantó filmet vetítünk. A programban természetesen szerepel a hagyományos szombati bál tombolával és vidám vetélkedővel. Vasárnap orgonakoncert lesz a közeli templomban, és a bátrabbak megmászhatják a városháza 59 m tornyát, ahonnan csodálatos kilátás nyílik.

A találkozó programja, jelentkezési lapja és tudnivalói letölthetők a Magyar Vasutas Eszperantó Egyesület honlapjáról:

http://hfea.uw.hu/agadoj..html

Horváth József
Váci Eszperantisták Napja volt Vácott

Vácott, 105 évvel ezelőtt, 1909. januárjában 45 főnyi hallgatóság előtt tartott előadást a főgimnázium VIII. osztálytermében ifj. Marich Ágoston a nyelv budapesti képviselője, aki feleségével és több budapesti eszperantistával érkezett Bézár Elemér felkérésére városunkba. 

Ez az első híradás az eszperantó nyelvnek és mozgalomnak megjelenéséről Vácott. Ezért határozta el a Dunakanyar Eszperantó Csoport, hogy mindén év januárjában megünneplik a Váci Eszperantisták Napját. Első alkalommal 2014. január 25-én rendezték meg az ünnepséget a váci Madách Imre Művelődési Központban. A csoport tagjai mellett jelen voltak a Magyarországi Eszperantó Szövetség képviseletében: Lindwurm Edit általános alelnök, Nagy János gazdasági alelnök, Eszényi József elnökségi tag.

A nyelv és a költészet iránt érdeklődő váciak, mintegy 20-30 fő jött el, az alacsony létszám talán a rossz időjárásnak köszönhető. Az ünnepségről az ESTV felvételt készített, és a helyi televízió január 27. – hétfői- adásában adta le. Továbbá a Dunakanyar Régió szerkesztője, Vetési Imre riportot készített a jelenlévő közéleti személységekkel.

Az ünnepséget Mokánszky Zoltán, a kulturális ügyekkel foglakozó, alpolgármester köszöntője vezetette be: felidézte az eszperantó nyelv létrejöttének körülményeit, dr. Lazar Markovics Zamenhof lengyel orvos munkásságának jelentőségét, akinek ebben évben lesz születésének 155. évfordulója.
eszperanto_vac_214-1-25-4.JPGeszperanto_vac_214-1-25.JPGfogadas_Vetesi_Mokanszky_Z_Nagy_Janos_Peter_P.jpg

További képek a képgalériában.[ Bővebben ... ]
Oldal:       >>