Esperanto     Magyar

Muzaiko - tuttempa esperanta retradio
40 176 Ft-ot kaptunk az 1%-okból, amit köszönünk mindenkinek. Továbbra is kérünk mindenkit, hogy segítsék a MESZ-t az adójuk 1%-val. Köszönjük!  


Évfordulók

5. hét

La 29-an de januaro (1990) Komputada Grupo de HEA kreis fonduson "InterInform", kiu volis evolui nivelon de la enlandan komputilaplikadan kulturon kaj ĝi ankaŭ apogis aplikadon celantan komunikadon de Esperanto.

La 1-an de februaro (1966) Hungara Radio denove dissendis en Esperanto tage po 15 minutoj, kiu ĉesis en 1949.

La 1-an de februaro (1895) naskiĝis en Budapeŝto Ferenc Szilágyi, hungara esperantisto, advokato.  Li estis doktoro jura, redaktoro, Esperanto-instruisto, ĉefsekretario de la Literatura Societo „Vajda János“ kaj kunlaboranto de diversaj hungaraj gazetoj.
Legu pli: http://eo.wikipedia.org/wiki/Ferenc_Szilágyi_(verkisto)

A korábbi évfordulók a Kalendárium menüpontban találhatók.
Évfordulók

4. hét

La 22-an de januaro (1920) mortis en Budapeŝto dr. Rezső Rajczy pro la suferadoj dum la torturoj. Li naskiĝis en 1886 en urbo Debrecen, estis fervojoficisto, esperantisto kaj socialista aktivulo.
Legu pli: http://eo.wikipedia.org/wiki/Rezső_Rajczy

La 23-an de januaro (1996) mortis en Budapeŝto István Bácskai, hungara esperantista fervojisto.
Legu pli: http://eo.wikipedia.org/wiki/István_Bácskai

La 23-an de januaro (1857) naskiĝis en urbo Hajdúböszörmény Péter Török, gimnazia instruisto, kiu krom Esperanto okupiĝis pri mineralogio, botaniko kaj entomologio.
Legu pli: http://eo.wikipedia.org/wiki/Péter_Török

La 24-an de januaro (1989) pro validiĝo de leĝo pri rajto de la unuiĝo (2-a leĝo en 1989) ankaŭ formale nuliĝis kompetenteco de Tutlanda Konsilio de Sindikatoj super HEA.

La 25-an de januaro (1857) naskiĝis en Budapeŝto Elek Tolnai, hungara esperantisto, kiu profesie estis reprezentanto de petrolfabriko.
Legu pli: http://eo.wikipedia.org/wiki/Elek_Tolnai

A korábbi évfordulók a Kalendárium menüpontban találhatók.
Beszámoló

2014. dec. 14-én 10 órai kezdettel Budapesten a Thököly u. 58-60. szám alatti OKISZ Irodaház Károlyi teremben a Magyarországi Eszperantó Szövetség megtartotta hagyomány szerint a Zamenhof ünnepséget.

Nagy János a Szövetség alelnöke, mint szervező a MESZ elnöksége nevében köszöntötte a vendégeket és előadókat.

Külön tisztelettel köszöntötte az UEA alelnökét Stefan MacGill urat, a MESZ tiszteletbeli elnökét dr. Dudich Endre professzor urat, Szabó Imrét a MESZ elnökét, Lindwurm Editet a MESZ általános alelnökét és Dr. Márkus Gábor közgazdász urat.

Az ünnep az eszperantó himnusz meghallgatásával és éneklésével kezdődött. 

Majd Nagy János felkérte az UEA alelnökét az ünnepi beszédének megtartására.

Ezután Márkus Gábor  „Új egyetem születése a Dzsiri hegyekben c. színes, értékes előadása következett.

Az előadást követően az UEA alelnöke tájékoztatója hangzott el vetítéssel egybekötve „Zamenhof öröksége”címmel.

A moderátor megköszönte a színvonalas előadásokat és köszöntötte Mézes Gyöngyit és Garamvölgyi Lászlót, akik Zamenhofról és karácsonyi dalokkal énekeltették meg a közönséget.

A műsort Eszes Mária, a pécsi Művészkör elnöke zárta  karácsonyi hangulatban  József Attila: Betlehemi királyok c. verssel eszperantó nyelven, melyet a Csendes éj zenéjével színes képvetítés kísért és a szeretet ünnepe alkalmából „ A szeretet lángja” c. saját versidézetével köszöntötte az eszperantistákat.

Befejezésül Nagy Kornélia a MESZ tagja is szép gondolatokat osztott meg a közönséggel.

Nagy János egy idézettel köszönte meg a részvételt, Juhász Gyula idézetével ”Szép tündérország támad fel szívemben ilyenkor decemberben”. A szeretet csillagára  nézek, Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet, ilyenkor decemberben”-

Mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag Boldog Új Évet kívánt és bejelentette, hogy a program a Tabán-ban folytatódik a Zamenhof emlékműnél koszorúzással.

A koszorúzásnál Dr. Farkas Julianna és Dr. Denke Péter párbeszéd formájában az ünnepelőknek figyelemfelkeltő érdekes és igen értékes előadást tartott, majd Budapest látványosságait mutatták be eszperantó nyelven az érdeklődőknek.

Igen szép és tartalmas napja volt az eszperantistáknak és örülünk, hogy nagy létszámú közönséggel sikerült megünnepelni Zamenhof születésnapját, melyet az egész világon ugyanazzal az érzéssel, tisztelettel és szeretettel ünnepelnek.

Reméljük, hogy a civil nem eszperantista résztvevők is jól érzeték magukat körünkben és a jövő évben ellátogatnak hozzánk az eszperantó nyelv pártolójaként.

Köszönöm a segítők munkáját, valamint külön köszönet azoknak, akik megörökítették a színes ünnepséget.


Tisztelettel:

Nagy János
A Magyarországi Eszperantó Szövetség
gazdasági alelnök
és szervező
2014_evi Zamenhof festo __OKISZ_fotoj 016.jpgZamenhof_21k.jpgZamenhof_32k.jpg

További képek a galériában...Oldal:       >>