Beszámoló 2018. december 16. – Zamenhof emlékünnep

A Magyarországi Eszperantó Szövetség 2018. december 16-án hagyomány szerűen megrendezte a Zamenhof  ünnepet, mely az eltávozott eszperantisták emlékezésével kezdődött mécsest gyújtva és az Il silenció dallal . Búcsúztunk elnökségi társunktól Sereghyné Zengő Enikőtől és Farkasné Tatár Évától is.

Majd ez után a himnusz közös eléneklésével kezdetét vette az ünnep. Eszes Mária a MESZ elnöke köszöntötte külföldi vendégünket Martin Stuppnig írót, távollétében Stefan MacGill UEA alelnökét, a  résztvevőket és a rendezvényt megtisztelő civil vendégeket.

Az ünnepi beszédet Prof. Dr. Nanovfszky György a MESZ tiszteletbeli elnöke, egyetemi tanát, ny. nagykövet tartotta, majd Nagy János a MESZ alelnöke, operatív vezető és a Zamenhof ünnepség főszervező előadása következett  „Eszperantó Zamenhof égisze alatt” címmel, a nyelv alapítójának születésnapján.

Ezután Eszes Mária Karinthy Frigyesre emlékezett, aki a MESZ elnöke volt 1932-ben és egyben továbbította az elnökségnek Karinthy Márton a Karinthy színház igazgatójának, az író unokájának jókívánságait a rendezvény sikeréhez. Az előadás végén Kalocsay Kálmán fordításában Petőfi Sándor Falu végén Kurta kocsma c. vers hangzott el.

Ezt követte egy közös éneklés : La kri’ harmonikán kísérte Matus Mihály előadóművész.

Prof. Dr. Márkus Gábor előadását „A sűrű sötétségen keresztül felcsillan a cél” címmel nagy érdeklődéssel hallgatták úgy az eszperantisták, mint a meghívott vendégek.

Előadása után átadta az elnök asszonynak és az alelnököknek az ajándékot.

A csend hangja c. melódiát Matus Mihály pánsíppal szólaltatta meg.

A műsor első részének befejezéseként Nagy János alelnök diavetítéses előadást tartott a Zamenhof emléktúrákról, melyeknek Ő volt megálmodója és főszervezője is. Részletezte a komoly háttér munkát, mely a rendezvény sikerét igazolta. Ez alkalomból mondott köszönetet segítőjének a MESZ alelnökének Lindwurm Editnek és az eszperantista segítőtársaknak, valamint túratársainak.

Az előadást kiegészítve az emléktúra alkalmából készített emléklapok átadásának élményéről számolt be Eszes Mária az elnök asszony és arra buzdította a jelenlevőket, hogy nevezzenek be egy ilyen túrára és tapasztalják meg annak filling-jét. Majd gratulált Nagy János ötletéhez és megvalósításához hisz ezzel a MESZ kaput nyitott a külvilág felé. Az eszperantóról tájékoztatást kaphatnak az út során a kifüggesztett Gados László által készített ismertetőanyagokból és a kétnyelvű itinerből. Majd a csodás kegyelem c. dal következett Matus Mihálytól tárogatón.

A szünet után Horváth József műfordító Wacha Balázs könyvbemutatóval egybekötött előadása következett.

Ezt követte Az Európa Demokrácia Szervezetének elnökasszony Ruzicska Andrea és Matykó Jenő közlésében Nemere István: Magyarország történetének I. fejezet könyv ismertetése.

A meglepetés vendég a piros ruhás pécsi Mikulás volt, aki zöld „eszperantós” szaloncukrokat és ajándékokat osztott.

A művészet és az eszperantó kapcsolatát kiemelve Eszes Mária a pécsi Művészkör nevében köszönetet mondott Dr. Molnár Lajosné Dr. Farkas Juliannának a budapesti Egészségügyi Eszperantó Szakosztály vezetőjének az egész évben küldött tájékoztatókért eszperantó és magyar nyelven, mely hasznos és bölcs tanácsokat tartalmazott és átadta a Művészkör által készített ajándékot.

Az ünnepség folytatódott egy süteményversennyel, majd ezt követte a tombola.

Befejezésül karácsonyi hangulatban a Paca nokt’ dal közös éneklésével mindenkinek Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívántunk.

Bízunk benne, hogy Márkus Gábor tiszteletbeli elnökünk bölcs gondolatait követve az eszperantisták a jövőben is megtalálják a módot arra, hogy ebben a rohanó világban egymásra figyelve segítőkezet nyújtsanak és továbbra is éljen az a mondás „Az eszperantista, ahol tud segít!”

A beszámolót lejegyezte:

Eszes Mária
elnök

Képek az ünnepségről itt találhatók: