B E S Z Á M O L Ó

Tisztelt  Eszperantisták!

A Magyarországi Eszperantó Szövetség részt vett az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) hagyományszerűen megrendezett Nyelvek Európai Napja programsorozatában az  Írói évfordulók emlékeiben c. önálló politika mentes irodalmi műsorával, melyben megemlékezett a 80 éve elhunyt Karinthy Frigyesről, aki a Szövetség elnöke is volt, valamint a 20 éve elhunyt erdélyi magyar íróról,  Wass Albertről. A műsor befejezéseként meglepetés volt Petőfi Sándor "Szeptember végén" c. költeménye Kalocsay Kálmán eszperantó nyelvű fordításában, majd a megzenésített " Fa leszek ha fának vagy virága" című versét énekelte a közönség.  
Párbeszéd formájában bemutatásra került Karinthy Frigyes élete, munkássága és az eszperantóval kapcsolatos Rátkai Árpád által készített kutató munkájának feljegyzései. A műsor alatt elhangzott a legismertebb verse az Előszó (Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek...).  Majd ezt követte a  "Tanár úr kérem " c. filmből egy humoros  jelenet vetítése.  
Ezután ismertetésre került a Wikipédia forrás anyagából kiemelt Wass Albert író személye, aki a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakja volt. Életének és írói munkásságának bemutatásával együtt elhangzott az egyik ismert  verse: "Üzenet haza"
Az előadás színvonalát emelte Matus Mihály pánsíp, tárogató és harmonika előadóművész, aki a műsort megnyitotta  " A csend hanga " c. dallal. A műsor alatt a közönség együtt énekelte eszperantó nyelven a "La kri ". c.dalt.
A műsor alatt tárogatóval elhangzottak erdélyi dalok: Hazám, hazám, Erdély ország az én hazám, Hargita alján lakom én. Továbbá világhírű dalok: "El condor Pasa" c. és a "Meditáció" c. valamint "A szláv nők búcsúja" c. dalok pánsíppal és harmonikával.
Akik a rendezvényen részt vettek reméljük, hogy jól érezték magukat és szívesen visszaemlékeznek erre a napra.  
Köszönöm mindenki jelenlétét, akik személyükkel megtisztelték a rendezvényünket.
Külön köszönet az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak, aki házigazdaként biztosította a helyszínt és a technikai eszközöket.

Tisztelettel:

Nagy János
Magyarországi Eszperantó Szövetség
Alelnök, operatív vezető
A rendezvény szervezője

Képek a rendezvényről itt találhatók.